WK inhakers 2014: laat je niet buiten spel zetten
Inhaken op het WK Voetbal 2014. Mag dat wel? Ja, natuurlijk, zou je zeggen. Ach ja, zoals alles in de juridische wereld, zijn ook hier regels aan verbonden. Dat komt om dat er bij het WK voetbal nogal veel merken betrokken zijn. En al deze merken willen hun naam en reputatie hoog houden en zijn dus niet zo blij met elke inhaker. Daarom wat tips, adviezen en waarschuwingen, zodat je kunt controleren of je nog binnen de lijnen speelt.
WK Merken
Een van de grootste problemen zijn de merken. Denk daarbij aan de geregistreerde merken WK 2014, Brasil 2014, FIFA, FIFA World Cup Brasil 2014, FIFA World Cup, World Cup, World Cup 2014, KNVB, Hup Holland Hup, 14 en soortgelijke merken en uiteraard de bijbehorende beeldmerken. Zelfs 14 is als merk geregistreerd en mag daarom voor drukwerk, kleding, spellen en aanverwante zaken niet zonder toestemming gebruikt worden in de Benelux.
Nou heb ik sterk het vermoeden dat Hema voor bovenstaand shirtje de nodige afspraken heeft gemaakt met FIFA, maar het staat vol met merken van FIFA: Het beeldmerk/logo, FIFA World Cup Brasil, waarbij Brasil ook weer een lettertype is geschreven dat bij het beeldmerk hoort en aan de binnenkant nog eens het logo (in kleur) en een afwerking met 2014 FIFA World Cup. Zonder afspraken zou HEMA hier gigantisch mee in de fout zijn gegaan. Merken mogen namelijk niet zomaar gebruikt worden.
LawStories in je mailbox?
Merkenrecht
Je kunt een merk registreren en inschrijven wanneer deze niet te beschrijvend is. Nou valt daar bij sommige van deze FIFA merken nog wel een discussie over te voeren, maar laten we er voor het gemak maar van uitgaan dat FIFA dat toch wel gaat winnen, financieel of juridisch. Ingeschreven merken mogen niet zomaar gebruikt worden. Met name niet wanneer daar ongerechtvaardigd voordeel mee wordt getrokken. Bijvoorbeeld, dat je een product, niet het merkproduct zelf, weet te verkopen, door gebruik te maken van de merknaam. Dat shirtje van HEMA verkoopt vooral goed, omdat de merken op het shirt staan. Een oranje shirt met ‘Wereldkampioenschap Voetbal 2014’ of zoiets generieks is veel minder waard en zal veel minder verkopen dan het hierboven afgebeelde shirt.
Daarnaast mag er ook geen verwarring ontstaan. Consumenten mogen dus niet het idee krijgen dat ze iets kopen van een bepaald merk, terwijl dat helemaal niet zo is. Bijvoorbeeld omdat het in werkelijkheid een imitatie of namaak product is. Ook mag het niet lijken alsof je met jouw bedrijf of product gelieerd bent aan een van die merken of instanties, terwijl dat niet het geval is. Daar hoef je het woord sponsor niet eens voor te gebruiken. Het gaat om de suggestie die je wekt.
Wat mag ik dan nog wel?
Voelt wat restrictief zo, he. Alsof je helemaal niets meer zou mogen. Dat is gelukkig niet waar.
Een parodie mag bijvoorbeeld nog steeds wel. Een grap maken. Dan is het juist belangrijk dat het merk nog herkenbaar is. Een parodie mag alleen niet te veel afbreuk doen aan een merk en niet beledigend worden, bijvoorbeeld. Maar een Jankpak als parodie op het Juichpak, ‘mocht ‘t mis gaat’ moet kunnen.
Al helemaal veilig is natuurlijk de inhaker van, jawel alweer, HEMA. (Ik ben heb de FB pagina maar geliked vanwege de inhalers. Nu maar hopen dat ze daar ook mee blijven komen)
‘Als de donder’ is tenslotte een gewone uitdrukking. Het merk Jumbo wordt niet genoemd. Zelfs de achternaam Donders of Juichpak worden vermeden. (Wist je trouwens dat Roy Donders een merk is?) Iedereen weet waar HEMA op doelt, maar HEMA zegt daar verder niets over. Het is bijna net zo generiek als ‘scoor nu je eigen onesie’, (t)huistenue of iets dergelijks. Voor het gebruik van 14 op dit kledingstuk zullen waarschijnlijk een licentie geregeld hebben en een vergoeding betaald hebben, vooral omdat ze het voor een oranje en voetbal-kledingstuk gebruikt hebben. Of ze wagen het erop en nemen een schikking of rechtszaak op een later moment voor lief.
Soms kun je een merknaam wel gebruiken, om duidelijk te maken waar iets bij hoort of geschikt voor is. Ik noem dat de ‘nespresso-truc’. Om koffiecupjes te verkopen, wordt er vaak gemeld dat de cupjes geschikt zijn voor het Nespresso apparaat. Eventueel met daarbij ‘Merk van derden, niet verbonden met [koffiecupjesmerk]’. Zo ook HEMA (jaja, alweer. Hier op kantoor overigens alleen Nespresso of DE Nepspresso)
Tips bij Inhakers
– Begin met het creatieve proces. Bedenk daarna pas of je aanpassingen moet doen om aan de regels te voldoen.
– Vermijd merken zoals WK 2014, Brasil 2014, FIFA World Cup etc.
– Gebruik de merken alleen om er het merk mee aan te duiden. In een gewoon gesprek of blogpost meestal geen probleem.
– Gebruik wel generieke aanduidingen, zoals WK Voetbal, Wereldkampioenschap, Oranje etc.
– Een parodie mag, mits merk herkenbaar is en er daardoor geen afbreuk wordt gedaan aan het merk.
Meer over inhakers
Wil je meer weten over inhakers in de marketing? Lees dan vooral de artikelen op Verse Reclame.
Heb je een webwinkel en wil je toch een beetje bij de merken kunnen aanhaken? Lees dan mijn tips bij Twinkle Magazine.
Lees ook:
– Marketing met Inhakers
– Juichpak of Jankpak?
– Eerlijke reclame door false advertising
– Reclamecode Social Media
– Waarom mag ik mijn eigen naam niet gebruiken?