Wanneer doe je aangifte van smaad?

3 minuten

Smaad, smaadschrift en laster, net zoals belediging trouwens, zijn misdrijven. Maar deze worden niet zomaar vervolgd. Het zijn namelijk zogenaamde klachtdelicten. Dat betekent dat je klacht moet doen bij de hulpofficier van justitie. Maar wanneer en hoe doe je dan aangifte van smaad?

Wat is smaad?

Wanneer is een uiting smaad? Allereerst moet het opzettelijk de eer en goede naam (reputatie) aantasten van iemand. Dat moet dus echt het doel zijn van de mededeling die iemand doet.

Je moet dat bovendien doen door ‘tenlastelegging van een bepaald feit’. Ofwel, iets dat waarschijnlijk waar is. Als je weet dat het niet waar is, dan is het laster.

En er moet ruchtbaarheid aan worden gegeven. Dus je moet die mededeling, waarmee je iemands reputatie wil schaden, ook nog eens verspreiden. Dan kan er sprake zijn van smaad.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Aangifte doen van smaad

Omdat smaad een strafbaar feit is, een misdrijf zelfs, is het aan de politie en het OM of ze gaan vervolgen. Dat kunnen ze wel pas doen als jij daarover klacht hebt gedaan, omdat het een zogenaamd klachtdelict is. De politie gaat dus nooit zelfstandig onderzoek doen en het OM kan zonder de klacht de verdachte niet vervolgen.

Klacht doe je in principe wanneer je ook aangifte komt doen. Wanneer je de afspraak maakt voor de aangifte, is het handig als je meteen meldt dat je ook klacht wil doen.

Wanneer de aangifte wordt opgenomen, komt ook op papier te staan dat je klacht doet. Die klacht doe je bij de hulpofficier van justitie. Deze hoef je niet per se te zien, het is vooral een administratieve handeling.

Het kan wel fijn zijn om de bevestiging te krijgen dat de hulpofficier je klacht heeft ontvangen. Vraag daarom om een bewijs daarvan.

Wil je weten of het zin heeft om aangifte te doen, hoe je dat het beste aan kunt pakken en welke acties je verder kunt ondernemen? Boek een Oploskoffie!

Geduld

Strafrechtelijke procedures duren vaak lang. Je moet dus geduld hebben. De politie moet eerst onderzoek doen. Het kan zelfs zijn dat de politie al vindt dat de zaak niet haalbaar is en dat ze geen onderzoek willen doen.

Als de politie wel onderzoek doet, gaat het daarna naar het Openbaar Ministerie. Een Officier van Justitie bepaalt vervolgens of er ook echt vervolgd gaat worden. Het is ook mogelijk dat het OM seponeert. Dat kan om verschillende redenen. Of ze vinden de smaad niet ernstig genoeg en bieden de verdachte een zogenaamde strafbeschikking aan. Maar het kan uiteraard ook gewoon zo zijn dat er wel een rechtszaak komt en de rechter een beslissing moet nemen.

Algemeen belang belangrijker

Een smadelijke uiting is toegestaan als dat ter verdediging gebeurden. Maar ook als iemand te goeder trouw mocht aannemen dat het feit waar was én het in het algemeen belang was om dit te bespreken.

Er vindt dus een soort belangenafweging plaats.

Welke straf rust er op smaad?

Pleeg je voor de eerste keer smaad? Dan eist het OM in principe een boete van €275,-.

De maximale straf is een gevangenisstraf van een jaar of een geldboete van de derde categorie. Uiteraard is een taakstraf ook altijd mogelijk.

Verder lezen?

Meer over smaad, laster en belediging lees je in deze blogposts:

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)