Summer School: Waarom moet ik mijn domeinnaam afstaan?
Een veel voorkomende vraag is deze: “Ik heb een domeinnaam en eist een nieuw bedrijf dat ik die domeinnaam aan hen afsta.” De domeinnaam is niet te koop, het bedrijf is pas net gestart en er is geen merk voor die naam ingeschreven. Mag dat bedrijf de domeinnaam dan opeisen? Is dat niet heel oneerlijk tegenover iemand die met veel tijd en moeite een mooie site onder die domeinnaam heeft opgezet of al jaren voor die domeinnaam betaalt om ooit nog wat leuks mee te gaan doen?
Domeinnaam
De domeinnaam is de URL die je registreert.
Charlotte’s Law
Zoals bijvoorbeeld charlotteslaw.nl. Zo bestaan er ook charlottelaw.org en charlottelaw.edu (beide zonder s) voor de Charlotte School of Law in, juist, Charlotte, NC. Maar er bestaat ook een charlotteslaw.org. Een website over een regel in NY State dat het rijbewijs van dronken bestuurders afneemt. De site is volgens de teller onderaan nog geen 1000 keer bekeken.
Maar de leukste vind ik eigenlijk nog de Charlotte Laws websites. Dat is simpelweg de naam van iemand. Deze mevrouw, Charlotte Laws, houdt er meerdere weblogs en websites op na. Voor wie even terug wil naar de jaren ’90 en eerder, bekijk vooral deze website, voor de iets modernere en vooral meer persoonlijke versie bekijk je haar blogspot pagina of de kopie daarvan op Typepad.
Goed, genoeg vermaak. Allemaal heel verschillende websites. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat mensen niet per ongeluk op een van die andere websites terechtkomen. Ik zou ze kunnen vragen hun domeinnaam aan mij over te dragen of te verkopen. Maar verplicht zijn ze niet. In principe geldt namelijk de regel, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Simpelweg de eerste die registreert heeft het recht op die domeinnaam.
Tenzij andere rechten er aan in de weg staan.
LawStories in je mailbox?
Handelsnaam
In Nederland kennen we het handelsnaamrecht. Zodra je een bedrijf hebt en daar actief een naam voor gaat gebruiken, zoals op de website, op visitekaartjes en briefpapier, heb je een handelsnaam. Die hoeft daarvoor niet eens bij de KvK ingeschreven te staan, maar handig is het natuurlijk wel.
Zodra je die handelsnaam hebt, geef het handelsnaamrecht jou het recht die naam voor je bedrijf te gebruiken binnen de branche waar jouw bedrijf in actief is en binnen het geografische gebied waarin je voornamelijk werkt. Zo zouden er in Nederland best vijf of meer loodgieters ‘Jan de Loodgieter’ kunnen heten, zolang ze allemaal maar in een ander gebied in Nederland werken. Bedien je een kleiner gebied, zoals een bakker, kan het best zijn dat dezelfde naam voor hetzelfde soort bedrijf vaker voorkomt binnen 1 stad. Een Bakker Jansen in Noord en een Bakker Jansen in Zuid, zoiets.
Bakker Jansen Noord vind het tijd voor een website en wil bakkerjansen.nl registreren. Dat blijkt echter niet te gaan, omdat Bakker Jansen Zuid een paar jaar geleden al de domeinnaam bakkerjansen.nl heeft geregistreerd. Bakker Jansen Noord heeft in eerste instantie pech. Bakker Jansen Zuid was eerder.
Stel nou dat je BakkerJansen.nl hebt geregistreerd. Omdat je hobby bakker bent of het je dubbele achternaam is of een andere reden. Zou dan een bedrijf met een handelsnaam Bakker Jansen wel de domeinnaam op mogen eisen? De standaard regel, wie het eerst komt, blijft gelden. De handelsnaamwet beschermt enkel tegen andere handelsnamen.
In het geval van twee landelijk opererende bedrijven met dezelfde handelsnaam binnen dezelfde branche, heeft de oudste handelsnaam als het ware de meeste rechten. Eigenlijk simpelweg de oudste rechten, waardoor hij kan eisen dat de ander het gebruik van de handelsnaam en daarmee ook het gebruik van de domeinnaam staakt.
Maar wat als een van beide zo slim is geweest de handelsnaam ook als merk te registreren?
Merk
Een merk is zeer waardevol. Het beschermt de naam voor een groter geografisch gebied en is minder nauw verbonden met een specifieke branche. Dat merk geeft jou ook recht op die domeinnaam, toch?
Nee, niet helemaal. Wederom: wie het eerst komt..
Het gebruik van de domeinnaam mag echter geen inbreuk maken op het merk. Als het merk Bakker Jansen is en onder dit merk mooie versierde taarten worden verkocht, mag je niet onder de domeinnaam bakkerjansen.nl mooie versierde taarten verkopen of taartversier-workshops aanbieden. Je mag er wel bijvoorbeeld een persoonlijk blog op onderhouden. Dat daar dan wel eens mooi versierde taart op verschijnt is geen probleem. Het moet echter niet het hoofdonderwerp vormen.
Domeinnaam afstaan?
Een domeinnaam hoef je dus niet zomaar af te staan of te verkopen. Pas als de inhoud van de website achter de domeinnaam inbreuk maakt, moet het wel. Of wanneer je de domeinnaam expres hebt gekocht, enkel met het doel om deze voor veel geld te kunnen verkopen aan de merkhouder.
Lees ook:
– Handelsnaamrecht in het kort
– Verwarring door domeinnaam
– Zaak kopen, maar een nieuwe handelsnaam moeten verzinnen?