Pressgram, het veilige Instagram?
Pressgram is de zoveelste, nieuwe foto-app voor iPhone. Ze beloven je vooral meer controle over je eigen beelden en content. Is jouw beeld bij Pressgram veiliger dan bij Instagram?
Pressgram voorwaarden
Pressgram hanteert dezelfde voorwaarden als WordPress doet. WordPress geeft de algemene voorwaarden namelijk onder een creative commons licentie vrij. Uiteraard staat er in de voorwaarden dat content verwijderd mag worden wanneer de content onrechtmatig blijkt te zijn of niet voldoet aan de voorwaarden van de app. Maar dat is niets geks.
Ze gebruiken daarnaast derde partijen voor de hosting etc. en geven aan dat de content onversleuteld over verschillende netwerken getransporteerd kan worden. Allemaal nog voor de werking van de app lijkt me.
Bij artikel 3 schrok ik even. ‘Daar komt het standaard riedeltje’, dacht ik.
“By submitting Content to Pressgram for inclusion on your User account, you grant Pressgram a world-wide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, modify, adapt and publish the Content …” Daarna kwam het positieve nieuws. De licentie is er alleen om de content te mogen afbeelden, verspreiden en promoten van jouw content in de app. Anderen moeten het tenslotte kunnen zien en bijvoorbeeld liken.
Vervolgens melden de voorwaarden dat als jij de content verwijderd, zij dat ook zullen doen.
Pressgram heeft speciaal beleid om tekst of beeld te verwijderen of ontoegankelijk te maken wanneer dit inbreuk maakt op het intellectueel eigendomsrecht, zal meestal auteursrecht zijn, van anderen.
LawStories in je mailbox?
Pressgram Privacy
De Pressgram privacyvoorwaarden zijn ook al niet verrassend. Ze mogen alle informatie over je verzamelen die ze over je kunnen verzamelen. Informatie die je zelf geeft, zoals naam en e-mailadres, hoe je de app gebruikt, informatie via cookies en analytics of door het gebruik van andere apps in combinatie met Pressgram etc. Dit komen we tegen bij vrijwel alle social media kanalen en uiteraard bij Google.
Veel interessanter is eigenlijk wat ze met die informatie doen en met wie ze het mogen delen.
Pressgram deelt informatie alleen als dat nodig is om bijvoorbeeld een e-mail te sturen. Dat gaat bij hen kennelijk via een e-mailserver van een derde. Verder wordt de informatie alleen gedeeld voor zover je dat zelf doet. Dus door je profiel openbaar te maken, te delen op andere websites of apps of door andere apps toegang te geven tot jouw Pressgram profiel.
Daarnaast geven ze derden toegang om advertenties te plaatsen. Die adverteerders kunnen daardoor informatie over je verzamelen, zoals je IP-adres. Dus ondanks dat Pressgram zelf de informatie niet met deze adverteerders zal delen, kunnen de adverteerders alsnog zelf deze informatie (gedeeltelijk) vergaren. Zorgen dat er geen cookies geplaatst worden kan alleen via je browser en kun je niet in de app zelf regelen.
Beter af?
Ben je nu beter af met Pressgram dan met Instagram? Een klein beetje misschien, omdat ze de adverteerders niet jouw content laten gebruiken om advertenties voor jou mee te maken. Maar ze verzamelen nog net zoveel informatie over je en ze kunnen nog net zo goed een profiel van je samenstellen, dit zogenaamd anonimiseren en op die manier ter beschikking stellen aan de adverteerders.
Voor mij zou in elk geval het sociale aspect belangrijker zijn dan deze kleine winst in privacy en auteursrechtbescherming.
EyeEm
Waar je, naar mijn idee, wel echt beter af bij bent is het Duitse EyeEm. Ook een foto-app en community. Zij geven in hun voorwaarden eigenlijk alleen maar aan dat je het account netjes moet gebruiken en dat als je dat niet doet, ze dan content mogen verwijderen of het account mogen beëindigen. Niets over content gebruiken voor advertenties of ter beschikking stellen aan derden. Geen auteursrechtelijke problemen. Klinkt goed, toch?
Wat betreft de privacy ligt het een beetje anders. Ook EyeEm mag veel informatie verzamelen dat ze van jou, van andere gebruikers of van derde partijen krijgen en dit mogen ze ook aan elkaar koppelen. Ze laten ook adverteerders toe die eigen informatie mogen verzamelen. EyeEm gebruikt de verkregen informatie met name voor de dienst zelf en om advertenties aan te kunnen passen. Hier zijn ze heel helder en duidelijk over. Ze geven geen informatie aan derden, om welke reden of op welke wijze dan ook. Ze gebruiken dan weer wel Google Analytics, maar ach, wie dat dat nu niet?
Lees ook:
– Hoe voorkom ik dat Facebook eigenaar wordt van mijn foto’s?
– Nieuwe voorwaarden van Instagram
– Facebook en de Auteursrechtverklaring
– Pinterest, een auteursrechtelijk probleem?
– Google Glass: zien en gezien worden