Nigella Lawson draagt jurk die inbreuk maakt op auteursrecht van kunstenaar
In 2013 droeg Nigella Lawson een jurk van het merk Preen. Op deze zwarte jurk zijn delen van drie kunstwerken van Yago Hortal geprint. Een beetje gedraaid, wat uitgerekt en een paar verfstreken toegevoegd om de jurk af te maken. Preen heeft op deze manier meerdere jurken gefabriceerd. Yago Hortal is een Spaanse kunstenaar. Hij werd er door een vriend op gewezen dat het Britse designer merk Preen (delen van) zijn kunstwerken gebruikt op jurken. Hij klaagt Preen nu aan wegens een inbreuk op auteursrecht.
Uit: The Art Newspaper – November 2014 Jurk van Preen met prints van Yago Hortal
Auteursrecht
Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk, om dat werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Er is sprake van een werk, wanneer dat werk voldoende creatief is en niet is afgeleid van reeds bestaande werken. De kunstwerken van Yago Hortal zijn abstract, maar hebben een duidelijk eigen karakter. De werken worden beschermd door het auteursrecht. Hij mag daarom tegenhouden dat een ander er zonder zijn toestemming mee aan de haal gaat. Zonder toestemming mogen de kunstwerken niet gepubliceerd of gekopieerd worden. Daar valt mede onder dat het werk niet gebruikt mag worden in een ander werk. Dus ook niet op een jurk, zelfs niet als daar nog andere elementen aan worden toegevoegd.
Uit: La Vanguardia – 30 september 2014, p.36/37
Preen moet stoppen met de verkoop van de jurken
Preen zal moeten stoppen met het produceren en verkopen van de jurken. Tenzij ze alsnog hierover afspraken weten te maken met Yago Hortal natuurlijk. Wellicht dat ze in samenspraak nieuwe jurken kunnen ontwerpen of misschien dat er alsnog een vergoeding betaald kan worden om de huidige ontwerpen in de verkoop te kunnen houden.
Yago Hortal heeft in elk geval recht op schadevergoeding vanwege deze inbreuk op auteursrecht. Hij mag zelfs winstafdracht van Preen vorderen. Dat kan dus in de papieren lopen. Als ze niet besluiten om samen te gaan werken en de kunstenaar niet toestaat dat de huidige collectie nog langer verkocht wordt, mag hij zelfs vorderen dat de huidige exemplaren vernietigd zullen worden.
Lees ook:
– Inbreuk op Auteursrecht: een stappenplan
– Inbreuk door de groothandel
– Sting gebruikt wel vaker foto’s van internet op kleding