Nieuwe BTW regels voor online ondernemers

5 minuten

Op 1 januari 2015 worden nieuwe BTW regels voor online ondernemers van kracht. Nou ja, alleen als je ‘elektronische diensten’ aan consumenten binnen de Europese Unie zult leveren. Vanaf 1 januari mag je niet gewoon het Nederlandse 21% tarief rekenen, maar moet je het BTW-tarief rekenen van het land waar die consument woont. Gelukkig geldt dit niet voor fysieke producten, maar dus wel voor elektronische diensten en producten. Ik leg je uit wat er gaat veranderen.

Waar moet een Webwinkel juridisch aan voldoen

Wat zijn elektronische diensten?

De nieuwe regels gelden enkel voor elektronische diensten, geleverd aan een burger in de EU, die geen ondernemer is. Consumenten dus. Bijvoorbeeld wanneer je een elektronische dienst aan een consument in België of Duitsland levert.
Het begrip ‘elektronische diensten’ is een beetje ongelukkig gekozen. Het gaat namelijk ook om elektronische producten. Hieronder een niet-limitatieve lijst van elektronische producten en diensten die onder deze nieuwe BTW-regeling vallen:

  • gedigitaliseerde producten, zoals muziek, films, games en e-books
  • andere digitale producten, zoals beelden (foto’s, illustraties, huisstijlen), teksten en databanken
  • online trainingen en workshops (onderwijs op afstand)
  • online abonnementen op digitale kranten en tijdschriften
  • software die digitaal geleverd wordt (dus niet op een gegevensdrager, zoals een dvd of usb-stick)
  • ontwerpen en onderhouden van websites
  • hosting
  • online en digitale abonnementsdiensten
  • online telecommunicatiediensten en omroepdiensten (bijvoorbeeld Netflix en RTL XL)

    LawStories in je mailbox?

    Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

    Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

    Woonplaats van de consument

    De regels gelden alleen wanneer je aan een niet-ondernemer levert. Aan een consument. Wanneer je aan ondernemers levert blijven de oude regels van kracht.
    Om te weten welk btw-tarief er gerekend moet worden, zul je moeten weten waar de afnemer woont. Dit kan natuurlijk door simpelweg bij de bestelling de woonplaats of het land in te laten vullen. Maar het mag ook aan de hand van bijvoorbeeld bankgegevens of IP-adres.

    Lastig voor Webwinkels en Webshops

    Dat laatste kan voor webwinkels en webshops wel lastig zijn. Je moet tenslotte vooraf duidelijkheid geven over de totale prijs, inclusief BTW. Misschien wil je de prijzen wel aanpassen op het land van de afnemer. Dan zul je voor de aankoop al moeten weten waar iemand woont, om de juiste prijs te kunnen berekenen. Je kunt natuurlijk ook voor iedereen dezelfde prijs hanteren. Dan heb je in het ene geval geluk, en hoef je minder BTW af te dragen en moet je in het andere geval misschien wat meer afdragen.

    Hoe moet je de BTW afdragen?

    Over afdragen gesproken. De ingevorderde BTW moet natuurlijk ook afgedragen worden in het land waar de afnemer woont. Pfoeh, lastig.

    Een voorbeeld: een Duitser koopt een e-book bij een Nederlandse webwinkel. De webwinkel rekent het Duitse btw-tarief (19 procent). De webwinkelier moet vervolgens aan het eind van het kwartaal over dat e-book die 19 procent btw afdragen aan Duitsland. Hij draagt dus geen btw af over dit e-book in Nederland

    Om in Duitsland BTW af te kunnen dragen, heb je in beginsel ook een Duits BTW-nummer nodig. Dat zou dus voor alle landen gelden waarin je aan consumenten elektronische diensten levert. Daar is geen beginnen aan. Onrealistisch. Daarom heeft de EU het mogelijk gemaakt om met een enkele aangifte voor alle landen de BTW af te dragen. De ‘Mini One-Stop Shop’, wordt dat genoemd, kortweg MOSS. De EU heeft er een heel document over geschreven. Wil je er meer over weten, neem dan contact op met je boekhouder of accountant. Zij zijn als het goed is volledig op de hoogte van de nieuwe regels en kunnen je tot in detail uitleggen hoe dit werkt en wat je moet doen.

    Prijsverschillen

    De verschillende BTW-bedragen hebben mogelijk consequenties voor de prijzen van de verschillende producten. Het BTW-tarief is in Luxemburg bijvoorbeeld maar 15%, terwijl het in Denemarken, Kroatië en Zweden wel 25% is. Dat is nogal een groot verschil. Je zou er voor kunnen kiezen om niet aan elke land te leveren, zodat je de prijs hetzelfde kunt houden, zonder verlies te lijden vanwege de verschillende BTW-tarieven. Of je neemt dat verlies, omdat je op een ander moment misschien wel weer een voordeel hebt als je aan een land moet leveren met een lager tarief. Of je gaat verschillende tarieven hanteren, al zal dat wel een logistieke uitdaging worden op je website.
    In elk geval zullen consumenten moeten weten welk bedrag ze af moeten rekenen, inclusief BTW en andere kosten. Ze mogen niet voor verrassingen komen te staan. Je mag dus niet achteraf bepalen dat het bedrag hoger zal zijn. Denk dus goed na over hoe je dit wilt organiseren en neem tijdig maatregelen.
    Levert je behalve digitale ook fysieke producten, dan heb je te maken met meerdere BTW-tarieven. Voor de digitale producten en diensten gelden de regels zoals ik hierboven heb beschreven. Voor fysieke producten blijven de oude regels van kracht en mag je dus de Nederlandse BTW rekenen.

    Lees ook:
    Een webwinkel in digitale producten en diensten
    Wanneer moeten webwinkels verzendkosten vergoeden?
    Moeten webwinkels voorzichtig zijn met hun koopknop?

    Boek hier jouw Oploskoffie

    Wil je een enkele of een dubbele?

    Kies je gewenste datum en tijd

    Zie ik je wel of zie ik je niet?

    Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

    Waar wil je het over hebben?

    Wie ben je?

    0.00
    Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

    Haal alles uit je oploskoffie

    Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

    Vooraf stukken bestuderen

    Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

    Opname

    Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

    Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
    Vooraf stukken bestuderen

    Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

    236

    Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
    Opname

    Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

    49

    Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
    Je investering: 
    0.00
     (excl. BTW)