Mag je voor publicatie het interview inzien?

4 minuten

Als je gevraagd wordt voor een interview, zeker als het landelijke pers is, voel je in eerste instantie waarschijnlijk vooral vereerd. Of je bent juist op je hoede. Vervolgens ben je boos of teleurgesteld (wat is eigenlijk erger) wanneer het interview wordt gepubliceerd en het helemaal niet is wat je gezegd hebt. Volledig uit context getrokken! Welke rechten heb je dan?

Journalistieke vrijheid

Ook bij een interview heeft een journalist journalistieke vrijheid. Bijvoorbeeld om vragen en antwoorden alsnog weg te laten of antwoorden in te korten.

Maar bijvoorbeeld ook om het interview in context te plaatsen. Er zelf nog informatie bij te geven of ook anderen te interviewen die over hetzelfde onderwerp iets te vertellen hebben. Ze mogen zelfs anderen vragen op jouw antwoorden te reageren.

Daardoor kan het zijn dat je niet altijd tevreden bent met een publicatie. Kun je daar wat aan doen? Heb je bijvoorbeeld het recht om de publicatie vooraf in te zien en alsnog toestemming in te trekken?

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Interview inzien

Zeker als het een schriftelijke publicatie wordt, digitaal of print, kun je vragen vooraf de publicatie in te mogen zien. Daar gaan ze meestal wel mee akkoord.

Dat wil alleen niet zeggen dat je er met een rode pen doorheen kunt gaan. Je kunt wijzen op feitelijke onjuistheden. Maar heb je zelf onhandige uitspraken gedaan? Dan is dat helaas toch je eigen risico. Dan had je dat maar niet moeten zeggen.

Is je antwoord uit context getrokken? Op het moment dat daardoor jouw antwoord feitelijk onjuist wordt, mag je daar wat van zeggen. Ook als daardoor jouw eer en goede naam te erg geschaad wordt. Maar is de uitkomst voor jou vooral onwelgevallig, dan heb je pech.

Eer en goede naam

Natuurlijk mag jouw eer en goede naam niet geschonden worden. Althans, wanneer we de afweging maken tussen de vrijheid van meningsuiting of persvrijheid en jouw recht op eer en goede naam, moet de situatie niet zo zijn dat het negatief voor de eer en goede naam uitvalt.

Is dat wel het geval, dan zou het interview aangepast moeten worden, als dat nog kan. Bijvoorbeeld omdat je het wel vooraf in hebt kunnen zien. Achteraf zou het ‘opgelost’ kunnen worden met een rectificatie. Digitale publicaties kunnen natuurlijk ook achteraf nog aangepast worden.

Maar let op: dat de publicatie voor jou negatief uitpakt, is nog niet voldoende. De afweging tussen de vrijheid van meningsuiting en jouw eer en goede naam moet eerst gemaakt worden.

Interviews op beeld

Bij interviews op beeld of voor de radio, krijg je het resultaat meestal niet meer vooraf te zien. In veel gevallen is daar ook simpelweg teveel haast voor en ontbreekt dus de tijd om jou de montage te laten zien én eventueel nog aan te passen. Je moet van goede huize komen, wil het je toch lukken.

Bij live uitzendingen is het natuurlijk al helemaal onmogelijk. In die zin is het een goede tip om elk interview als een live uitzending te behandelen. Zeg alleen dat waarvan je het niet erg vindt als het wordt gepubliceerd.

Anna Nooshin had in het interview met de Telegraaf natuurlijk nog gehoopt dat het stoppen van het interview en juist het weigeren om antwoord te geven, haar zou helpen. Maar de camera liep nog en juist dat ze geen antwoord wilde geven, zegt hier weer heel veel. Ze had misschien beter de fout kunnen toegeven en excuses kunnen maken.

Ze heeft er overigens zelf nog wat over gezegd in haar eigen vlog.

Vooraf overeenkomen

Het is vooral belangrijk om voor je het interview geeft, afspraken te maken over het al dan niet mogen inzien van het stuk voor het gepubliceerd wordt. Je hebt geen algemeen recht om de publicatie vooraf te mogen controleren, laat staan dat aan jou toestemming gevraagd zou moeten worden voor de publicatie.

Maar je mag natuurlijk er wel alles over afspreken. Daar moeten beide partijen zich vervolgens aan houden.

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)