Mag je online over anderen roddelen?
Wist je dat de roddelpers ook gezien wordt als een nieuwsmedium? Zij mogen dus als ‘public watchdog’ ook gebruik maken van de persvrijheid. Maar hoe zit dat met ons als gewone zielen? Hoe mogen wij praten over geruchten die rondgaan?
Feiten van geruchten onderscheiden
Als je op een website, blog, Facebookpagina of bijvoorbeeld in een YouTubevideo over iemand wil roddelen, is het belangrijk dat je feiten van geruchten en roddels onderscheidt.
Feiten moet je namelijk wel enigszins kunnen onderbouwen. Als je een ‘roddel’ (voor zover je dat dan nog zo kunt noemen) kunt onderbouwen met feiten of in elk geval kunt laten zien waarom je denkt dat jouw vermoedens juist zijn. Bijvoorbeeld door voldoende onderzoek en navraag te doen bij verschillende bronnen. Het enige waar je voor op moet passen is dat je ook met feiten, de eer en goede naam van iemand nog niet zomaar mag aantasten.
Als het roddels, geruchten en meningen zijn, dan mag je die ook vaak wel uiten. Moet natuurlijk wel duidelijk blijken dat het geen feiten zijn. Soms kun je immers iets niet met zekerheid weten. Dat betekent nog niet dat je er niet over zou mogen praten of schrijven. Zorg er alleen wel voor dat je dit alsnog zorgvuldig doet. Roddels hoeven niet altijd erger gemaakt te worden dan ze al zijn. Ook hier geldt dat je moet voorkomen dat de eer en goede naam van de ander wordt aangetast.
LawStories in je mailbox?
Eer en goede naam
Iedereen heeft recht op een privéleven en een recht op eer en goede naam. Sommige mensen denken daarom dat er nooit iets negatiefs gezegd zou mogen worden over iemand. Alsof een negatief bericht altijd de eer en goede naam aantast.
Dat is niet waar.
Bovendien is de vrijheid van meningsuiting net zo goed een grondrecht. Het recht op vrijheid van meningsuiting moet daarom altijd afgewogen worden tegen het recht op eer en goede naam. Alsof beide rechten wat water bij de wijn moeten doen.
Mag je online over anderen roddelen?
Ja, dat mag. Als je dus maar binnen de grenzen van het redelijke blijft.
Roddels mogen daarbij best voor iemand vervelend zijn. Het mag alleen niet zo ver gaan dat het een (grove) inbreuk wordt op hun eer en goede naam. De personen over wie geroddeld wordt mogen zich bovendien best beledigd voelen, maar het mag niet zo ver gaan dat het een strafbare belediging of bijvoorbeeld smaad(schrift) of laster wordt.
-
#Contentrecht€ 22,00Waardering 4.50 op 5 gebaseerd op 2 klantbeoordelingen
-
Duurzame webcam cover€ 4,50
Lees hierover ook: