Kunst of Privacy: Tinder en Linkedinfoto’s naast elkaar gezet

2 minuten

Iedereen doet zich online anders voor dan die werkelijk is. Hoe extreem dat kan zijn liet Essena al zien. Op LinkedIn willen we professioneel overkomen. Op Tinder is juist de bedoeling dat je er aantrekkelijk uitziet. Een kunstenaar zette de profielfoto’s van Tinder en LinkedIn naast elkaar. Inmiddels zijn de gezichten geblurd. Mag hij dit eigenlijk wel doen?

Project van Dries de Poorter met profielfoto's van Tinder en LinkedIn profielfoto’s van Dries de Poorter zelf

Voor kunst is alles geoorloofd

Als je het een kunstenaar vraagt, moet voor de kunst alles geoorloofd zijn. Om kunst te kunnen maken moet je vrij zijn. Geen grenzen en beperkingen. Zonder vrijheid geen kunst. Toch kan ook kunst soms een stapje te ver gaan.
Belgische kunstenaar Dries de Poorter, wil met zijn project Tinder In laten zien wat wij van onszelf laten zien, zonder dat we het beseffen. Hij zette daarom van een aantal mensen de profielfoto van Tinder naast de profielfoto die dezelfde persoon op LinkedIn gebruikt. In eerste instantie was iedereen herkenbaar, maar na wat discussie op internet heeft hij besloten de gezichten van de personen onherkenbaar te maken, zodat de inbreuk op privacy er niet meer is, althans dat deze minder groot is. Hij heeft ook zijn eigen foto’s naast elkaar gezet. Zie hierboven.

Portretrecht

Eens openbaar, altijd openbaar, dus mag het ook te pas en te onpas gebruikt worden, toch? Dat is te makkelijk gedacht. Het gaat mede om de wijze van gebruik. Een onschuldige foto in een onschuldige context is geen probleem, bijvoorbeeld. Maar zodra de context vervelend wordt of er sprake is van reclame of van bloot, sex of erotiek, wordt het al een stuk lastiger.

Er moet altijd een belangenafweging gemaakt worden tussen het belang van de geportretteerde, zoals hier het privacybelang en het belang van de ander, zoals hier het belang van de kunstenaar om gebruik te maken van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Omdat het in dit geval meestal onschuldige foto’s zijn en de kunstenaar met zijn project een belangrijke discussie probeert aan te wakkeren, zal het snel in voordeel van de kunstenaar uitvallen.

Lees hier meer over bij The Creators Project / Dries de Poorter / NEON mag (ongeblurde foto’s) / StyleCaster (ongeblurd)

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)