Hoe kan ik iemand zwart maken op internet?
Je bent boos. Heel boos. Op de copycat die jou na-aapte, op de buurvrouw die haar heg maar niet wil snoeien, op de zakenpartner die jou bedonderd heeft. Je voelt je machteloos. Het enige wat je denkt te kunnen doen is je boosheid ventileren op internet. Overal verkondigen wat een leugenaar hij/zij is. Maar mag dat wel? Hoe ver mag je gaan?
Onrechtmatige Uitingen
Onder invloed van emoties zul je niet snel vinden dat je te ver gaat. Je bent immers boos. Iemand heeft jou iets aangedaan en jij zult iets terug doen. Boontje komt om zijn loontje, toch?
Helaas is niet alles geoorloofd. Jouw mening over iemand anders uiten kan in sommige gevallen onrechtmatig zijn. Vooral als je ze publiceert. Op internet bijvoorbeeld. Die uiting kan iemand in zijn eer en goede naam aantasten. Daarom moet je soms voorzichtig zijn.
Wat mag er niet? Onwaarheden vertellen bijvoorbeeld. Suggereren dat iemand iets gedaan heeft terwijl dat niet klopt. Je moet ook rekening houden met de privacy van mensen. Je mag daarom geen informatie over iemands privéleven delen wanneer dat onnodig ver gaat.
Vrijheid van Meningsuiting
‘Mag ik dan helemaal niets?’, zul je misschien denken. Dat valt wel mee. Je hebt natuurlijk ook nog recht op vrijheid van meningsuiting. Je hoeft dus niet alles dat negatief is voor je te houden. Je moet echter wel beseffen dat er twee belangen en twee rechten spelen op hetzelfde vlak. Die twee gaan niet altijd even goed samen. Er zal dus een afweging gemaakt moeten worden. Vertel je iets dat waarheid is, en je kunt dat onderbouwen, is het eerder toegestaan die informatie te delen, dan wanneer de feiten onzeker zijn. Maar zou je de informatie op een andere manier kunnen delen of andere informatie kunnen delen die minder ingrijpend is, dan zul je voor die optie moeten kiezen.
Lees ook:
– Copycat? WOEF!
– Heimelijk fotograferen, hoe doe je dat?
– Wat je niet te zien kreeg in PowLitie