Het ligt niet aan Social Media, het ligt aan jou
Over Vero valt veel te zeggen. Over de eigenaar, de bugs, hoe lang het al bestaat, de voorwaarden. Ongeacht het kanaal en de voorwaarden: alles wat je (openbaar) online plaatst kan als een boemerang bij je terugkomen. Dat ligt niet aan social media, maar aan jou. Je hebt het immers zelf online geplaatst.
Voorwaarden van social platforms
Eens in de zoveel tijd is er weer paniek. Als de voorwaarden van Facebook worden aangepast en ze opeens door iemand gelezen worden die er een stukje over schrijft in de krant. Toen de voorwaarden van Instagram werden aangepast en iedereen dacht dat hij/zij zijn auteursrechten kwijt zou raken. Toch blijft iedereen.
Nu is er ophef over de voorwaarden van Vero. Maar weet je: zoveel verschillen ze niet met de voorwaarden van andere social media, zoals Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.
Advies blijft om niet te delen waarvan je niet wil dat het buiten jouw eigen kanalen terecht kan komen.
LawStories in je mailbox?
Voorbeeld: Liefdesverdriet in de krant
Na 6 jaar verbraken de 21-jarige Belgische illustratrice Christina de Witte en haar vriend hun relatie voor onbepaalde tijd. Dat deelde ze op Instagram (zie embedded post hieronder) en daar werd ze later door een krant over geïnterviewd.
Op het moment van schrijven heeft ze meer dan 56.000 volgens op Instagram. Ze geeft ook aan graag bekend te willen zijn. Die bekendheid heeft natuurlijk zijn voor en nadelen. Zo wordt er dan ook over je persoonlijke leven gepubliceerd door nationale media, ook of juist als het een negatief verhaal is. Daar kun je dan niets aan doen.
Wil je de kans zo klein mogelijk maken dat er over je persoonlijke leven gesproken wordt door anderen, dan zul je het in elk geval niet op social media moeten delen.
A post shared by Chrostin (@chrostin) on
Toestemming is niet nodig
Christina heeft aan enkele publicaties over het verbreken van haar relatie meegewerkt. Ze vindt echter dat andere media daar niet zomaar over mogen schrijven, dat ze haar toestemming hadden moeten vragen.
Zo schreef de Gazet van Antwerpen over haar, nadat ze had meegewerkt aan een interview met MNM. Het Laatste Nieuws sprak naar aanleiding van het verhaal van Christina met een socioloog. Ook het Nieuwsblad schreef over de breuk en betrok daarbij een relatie-expert. Daarover heeft de krant nog wel contact gehad met Christina, maar niet naar Christina’s zin. Boos deelde ze de e-mailconversatie in haar Instagram Stories.
Voor dit soort publicaties is echter geen toestemming nodig. Het is als het ware al publieke informatie. Er wordt herhaald wat er al is gezegd, waarbij een mening van een relatie-expert wordt toegevoegd. Niks mis mee, in principe.
Hoge bomen vangen veel wind
Hoe bekender je bent, hoe groter de kans dat er over je geschreven wordt. Of zoals Het Nieuwsblad in een e-mail naar Christina schrijft:
“We lazen in Het Laatste Nieuws het artikel over jouw Instagrampost waar heel veel reacties op zijn gekomen. Wanneer iemand in Vlaanderen met zoveel volgers zo’n openhartige post schrijft, kunnen we hier als nieuwswebsite niet omheen.”
Eer en goede naam
Natuurlijk moet er in dit soort gevallen, conform Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, wel een afweging gemaakt worden tussen de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid van deze kranten en nieuwswebsites en het privé-leven en de eer en goede naam van de persoon waarover gepubliceerd wordt.
Juist omdat Christina zoveel volgers heeft en haar verhaal daardoor al zeer publiek was, de berichtgeving van de kranten serieus was en vooral hebben overgenomen wat ze in haar Instagrampost en het interview met MNM heeft gezegd, is het geen ernstige inbreuk op haar privé-leven, in elk geval niet een die opweegt tegen de vrijheid van meningsuiting.
Denk na over wat je op social media post
Het is belangrijk om na te denken wat je op social media post. Het kan een grotere impact hebben dan je vooraf denkt. Of het kan als een boemerang bij je terugkomen, zoals bij Christina gebeurde.
In de meeste gevallen geef je aan de social media kanalen een recht om jouw content op te mogen slaan en te mogen delen met anderen. Daar zijn immers ook de deelknoppen voor. En ja, ze mogen het dan ook aanpassen, zodat ze het kleiner kunnen tonen of kunnen kroppen bijvoorbeeld. Content die je op Facebook hebt geplaatst en zelf weer verwijderd, maar in de tussentijd is gedeeld, zal nooit volledig van Facebook verdwijnen. Denk daarnaast ook aan mensen die, weliswaar buiten de regels om, wellicht jouw content achter een slotje, toch delen via screenshots. Wat je online plaatst is nooit echt veilig.