Help! Algemene Voorwaarden

4 minuten

Pfff, wat moet ik toch met die algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn voor veel ondernemers een struikelblok. Waarom heb je ze nodig, hoe stel je ze op, heb je ze eigenlijk wel nodig?
Nu zijn er boekenkasten vol geschreven over Algemene Voorwaarden. Daar is dit blog veel te kort voor om te bespreken. Daarom laat ik hier vooral een paar basiscriteria aan bod komen.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn een set regels die je meerdere malen, ongewijzigd gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een webwinkel, dan verkoop je telkens een ander product voor een andere prijs, maar bij elke verkoop kun je de algemene voorwaarden gebruiken. De regels over het mogen ruilen van producten verander je tenslotte niet elke keer.

Waar zijn ze goed voor?

Algemene Voorwaarden zijn vooral handig wanneer je veel wilt regelen en deze regels bij elke overeenkomst hetzelfde zijn. Denk aan leveringstermijnen, regels omtrent het ruilen van een product, service na de verkoop of geleverde dienst enzovoort. Algemene voorwaarden kunnen een mooie stok zijn om mee te slaan, mocht er later iets mis gaan. Je klanten kunnen er in lezen wat hen te wachten staat. Maar laten we wel wezen; de meeste mensen lezen algemne voorwaarden niet. Het voorkomt dus ook geen problemen, maar kan er wel voor zorgen dat jouw positie sterker is.
Algemene voorwaarden zijn dus echt niet altijd nodig! Soms zul je maar weinig standaardregels hebben. Deze kun je dan ook prima in de overeenkomst opnemen. Wel zo makkelijk.

Valkuilen.

Om er voor te zorgen dat de algemene voorwaarden ook geldig zijn zul je op een aantal belangrijke zaken moeten letten.
Zo mogen in de algemene voorwaarden niet de meest belangrijke zaken van de overeenkomst staan, zoals product of dienst en prijs. Eigenlijk alle belangrijke zaken op basis waarvan iemand al dan niet de keuze zou maken om het product te kopen of de dienst af te nemen.
Verder kent de wet een hele lijst met regels die, als ze in de algemene voorwaarden staan, niet geldig zijn. Dat is met name zo wanneer je te maken hebt met consumenten. Wanneer je zaken doet met een ander bedrijf zijn de regels soepeler. Een van de meest belangrijke en meest voorkomende regel die niet is toegestaan is die waarbij je aansprakelijkheid uitsluit. Je kunt dus niet altijd zeggen: ‘Dat is niet mijn schuld, ik help je niet verder’. Hoe dat precies in elkaar zit is te veel om in dit blog te bespreken.

Heel belangrijk is in elk geval dat de koper de algemene voorwaarden heeft kunnen lezen en weet dat deze bij de overeenkomst horen, voor jullie de overeenkomst sluiten. Heb je een webwinkel? Dan ben je verplicht de algemene voorwaarden op je website te zetten en mogelijk te maken dat ze worden gedownload. Je voorwaarden op de website zetten is voor niemand een slecht idee trouwens. Heb je geen webwinkel? Zorg dan dat je de algemene voorwaarden met bijvoorbeeld de offerte meestuurt, zodat je koper ze in elk geval heeft kunnen lezen voor jullie de overeenkomst sluiten.

Tot slot is, met name voor jezelf, van belang dat je koper bevestigd heeft dat hij/zij met de voorwaarden akkoord gaat. Ontbreekt die bevestiging, kun je ook geen aanspraak maken op de algemene voorwaarden. Bevestiging kan gewoon per e-mail, door het tekenen van de overeenkomst en/of de algemene voorwaarden en in een webwinkel bijvoorbeeld door een hokje aan te laten kruisen.

Pfoeh, wat een gedoe hè, die algemene voorwaarden. Gemakkelijk is het allerminst. Vaak is het dan ook verstandig om de algemene voorwaarden die je zelf geschreven hebt even door te laten lichten door een jurist. Of als je het lastig vindt om ze zelf te schrijven: vaak kun je tegen een vaste prijs een mooie set laten schrijven door een jurist, die de voorwaarden precies op jouw situatie aanpast.

(oorspronkelijk geschreven voor Papaver Communicatie)

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)