Wat is er nieuw aan de Facebook privacy voorwaarden 2015?
Eigenlijk wilde ik er helemaal niet over schrijven. Facebook heeft namelijk helemaal niet zoveel aangepast. Niet het bloggen waard. Maar media zijn nogal geschrokken van het de mededeling bovenaan facebookprofielen. Dus schreeuwt iedereen moord en brand en zijn Facebook gebruikers weer bang dat er nog meer van hun content en persoonlijke gegevens gedeeld zal worden. Dat is niet waar. De nieuwe voorwaarden gaan niet verder dan voorheen. Ze zijn wel meer verdeeld over verschillende documenten.
Facebook Voorwaarden vragen en antwoorden
- Mag Facebook mijn content, foto’s, filmpjes, muziek, teksten etc., delen, verkopen, inzetten voor advertenties etc.?
Ja, dat mag Facebook. Dat is al heel lang zo. Je geeft Facebook een niet-exclusieve maar min of meer ongelimiteerde licentie om de content te gebruiken en de licentie over te dragen aan derden of te sublicentieren, waardoor ook derden met deze content aan de haal kunnen gaan.
- Kan ik deze licentie zelf beëindigen?
Gedeeltelijk. Je beëindigt de licentie door je content te verwijderen of je account op te heffen. Is jouw content echter al verspreid door andere Facebook gebruikers, waardoor jouw foto’s of teksten toch nog op Facebook te vinden zijn, krijgt Facebook via die weg alsnog een licentie. Daardoor kun je meestal niet je licentie volledig opheffen, althans niet voor al je content.
- Mag Facebook mijn updates gebruiken voor advertenties?
Ja, Facebook mag jouw updates en jouw profielfoto voor advertenties gebruiken. Dat mochten en deden ze al. Ze laten die advertenties in principe wel alleen maar zien aan personen die oorspronkelijk ook jouw updates konden zien.
- Welke gegevens verzamelt Facebook van mij?
Alle gegevens die je zelf aan Facebook ter beschikking stelt. Zoals wat je invult bij je profiel, alles wat je deelt op Facebook, alles wat je liked. Facebook verzamelt jouw gegevens ook wanneer deze van een ander Facebook bedrijf komen, zoals WhatsApp en Instagram. Daarnaast plaatsen like en deel buttons op websites weer cookies en volgt Facebook dus ook wat je buiten Facebook doet, wanneer je nog ingelogd bent en bijvoorbeeld zo’n like of deelknop op een website gebruikt. Hetzelfde geldt voor gebruik van apps en de data die Facebook via die apps kan ontvangen. Daarnaast registreert Facebook ook wat anderen over jou delen, wanneer ze jou taggen of wanneer ze een foto van jou uploaden.
- Deelt Facebook mijn gegevens met derden?
Niet direct. Facebook bouwt wel profielen van de gegevens die ze ontvangen en die gegevens kunnen wel doorgegeven worden aan bijvoorbeeld adverteerders. Dit zijn gegevens zonder naam, profielfoto en andere gegevens die direct tot jou herleidbaar zijn.
-
- Kunnen mijn updates voor advertenties gebruikt worden?
Ja, jouw updates kunnen door adverteerders gesponsord worden, waardoor ze beter zichtbaar worden voor jouw vrienden.
- Kunnen mijn updates voor advertenties gebruikt worden?
LawStories in je mailbox?
Hoe kan ik mijn privacy op Facebook beschermen?
Niet. Nou ja, door er niet te posten. Je kunt enigszins wat zaken aanpassen in de instellingen, zodat minder mensen jouw gegevens zien.
Probleem is echter: jouw vrienden kunnen jouw updates delen. Dan wordt het zichtbaar voor iedereen die de updates van jouw vriend kan zien. Hetzelfde geldt voor likes.
De privacyinstellingen zijn wel makkelijker gemaakt via de Privacy Basics, maar halen dus weinig uit.
Wat is er nieuw?
Niet zoveel. De regels zelf zijn niet echt veranderd. Ze zijn wel verdeeld over meer documenten. Dat maakt de documenten zelf korter. En volgens Facebook ook leesbaarder. Het is daardoor echter ook een wirwar van documenten geworden en wat mij betreft is dat niet overzichtelijker. De privacy basics zijn toegevoegd en Facebook geeft nu toe dat ze updates laten sponsoren, terwijl ze dat eerst niet toegaven.
Was je voorheen akkoord met de voorwaarden van Facebook, dan ben je dat nu ook.
Maar in Duitsland kunnen ze wel hun privacy beschermen!
Ja, dat heb ik ook gelezen. Waarom en hoe ze dat bereikt hebben is mij niet duidelijk.
In Nederland mag er best veel wat betreft privacy, zolang er maar expliciet akkoord wordt gegaan met het soort verwerking van de gegevens. Facebook is in die zin best helder over wat ze met de gegevens doen en dus ook dat welke gegevens de adverteerders krijgen bijvoorbeeld. Door een account aan te maken en later door de nieuwe voorwaarden te accepteren, ga je ook akkoord met verzamelen en verwerken van de gegevens en het maken van een profiel met deze gegevens.
Lees erover bij anderen De Correspondent / Fortune / RTLNieuws.nl / AD.nl / Time
Lees meer over Facebook:
– Facebook en de Auteursrechtverklaring
– Hoe voorkom ik dat Facebook eigenaar wordt van mijn foto’s?
– Hoe blijf ik anoniem op Facebook?