Auteursrechtsmoesjes: Het stond op Facebook
“Als je iets op Facebook zet geef je je auteursrechten op.” “Als je iets op Facebook zet ben je al je rechten kwijt.” “Alles wat op Facebook staat is voor iedereen rechtenvrij te gebruiken.” NEEHEE! Kom op jongens, hoe vaak moet ik het nog uitleggen? Oké, nog één keertje dan.
Deze blogposts over auteursrecht en social media heb je gemist
Mensenkinderen, hoe vaak heb ik het nou al uitgelegd? Even tellen… 12(!) keer! Je zou toch denken dat inmiddels wel duidelijk moet zijn dat je a) Nee, niet je auteursrechten opgeeft wanneer je iets op social media plaatst, b) Nee, social media content niet rechtenvrij is en niet zonder toestemming gebruikt mag worden.
Nou, kennelijk heb je deze blogposts over auteursrecht en social media gemist, dus daar verwijs ik nog graag even naar:
LawStories in je mailbox?
De Gelderlander geeft credits aan Facebook
Via meerdere personen werd ik gewezen op onderstaande situatie en tweet.
Credit Facebook!?? @DeGelderlander
De fotograaf bestaat en leeft van en voor dit vak.
Hartelijke groet. pic.twitter.com/WZjv52p3TK— Anne Reitsma (@AnneReitsma) July 4, 2017
De foto had ik ook al gezien op Facebook. Het verjaardagsfeest van Jochem Meyer bleek een suprise bruiloft. Tof dat daar foto’s van zijn! Vond ik, vindt iedereen, moet De Gelderlander ook gevonden hebben.
Maar als je de foto van Facebook haalt, zie je ook wie hem geupload heeft en wie de (vermoedelijke) maker van de foto is. Was dus niet zo heel moeilijk om met de fotograaf contact op te nemen… Bovendien hebben professionele fotografen websites, meestal met contactgegevens (moet zelfs). Dus ehm, excuus dat via Facebook het contact leggen te langzaam zou gaan is er ook niet.
Update: Lees dat ze bij het Brabants Dagblad over dezelfde kennis beschikken missen als bij De Gelderlander. Hoe zal dat bij de andere De Persgroep kranten zijn?
@bddenbosch heeft hetzelfde gedaan..
— Anne Reitsma (@AnneReitsma) July 4, 2017
Wat op Facebook staat is NIET rechtenvrij
Als je iets op Facebook plaatst, geef je Facebook een licentie voor publicatie. Je auteursrecht komt niet te vervallen en je draagt het niet over aan Facebook, het werk wordt niet opeens rechtenvrij. Je geeft daarmee ook meteen de mogelijkheid dat jouw content via de like en share knoppen gedeeld kunnen worden, afhankelijk van je persoonlijke privacyinstellingen.
Wat dus nog steeds niet mag (lees ook die andere 12 blogs er maar op na), is een screenshot maken of de foto downloaden om het elders te publiceren. Je mag het zelfs niet opnieuw publiceren op Facebook. Dat zijn namelijk allemaal verveelvoudigingen en laat dat nu net een van de rechten van een auteursrechthebbende zijn.
Is het dan geen citaat?
Een citaat moet in overeenstemming zijn met hetgeen naar de regels van het maatschappelijk verkeer geoorloofd is en moet door het te bereiken doel zijn gerechtvaardigd. Nou, ook zonder foto zou uit het artikel wel duidelijk zijn geworden dat de twee tijdens dat feest als verrassing getrouwd zijn. Sterker nog, het is een zoenfoto, maar verder geen klassieke trouwfoto. In die zin ondersteunt de foto het bericht niet eens. En o ja, een citaat mag ook geen wezenlijk afbreuk doen aan de exploitatierechten van de auteursrechthebbende, daarom horen kranten gewoon te betalen voor het werk dat ze publiceren.
Klein ieniemienie puntje van aandacht: Naamsvermelding
Voor een rechtmatig citaat is ook nog naamsvermelding nodig. ‘voor zover redelijkerwijs mogelijk, de bron, waaronder de naam van de maker, op duidelijk wijze wordt vermeld.’ staat in de wet. Had best nog gepast hoor “fotograaf: Anne Reitsema”. En als dat te veel tekens zijn dan maak je er toch “Foto: A. Reitsema” van. Maar goed, doet er ook eigenlijk niet toe, want aan de overige vereisten van een citaat is toch al niet voldaan. Ok. Doei.
Kijk, op Facebook paste de naamsvermelding ook.
Sterker nog, Jochem heeft de fotograaf zelf overal netjes credits gegeven. pic.twitter.com/D2BNhFIzGi
— Bram (@eclipse011) July 4, 2017
Ik ben verder niet boos. Ik ben teleurgesteld. Iemand nog behoefte aan een training Auteursrecht? Ik houd me aanbevolen.
Mocht je zelf nu ook eens zo’n geval hebben en schadevergoeding willen vorderen, stuur dan een sommatiebrief naar de inbreukmaker.