Auteursrecht: Trump heeft het weer aan de stok met muzikanten

3 minuten

Ach ja, het is weer eens zo ver. Trump gebruikt muziek van artiesten, zonder dat kennelijk goed geregeld te hebben. The Rolling Stones zijn nu dus kwaad en verbieden Trump nog langer om hun muziek te gebruiken.

Politici hebben niet genoeg aan een licentie

You can’t always get what you want

Donald Trump heeft van meerdere artiesten muziek gebruikt, terwijl deze artiesten het daar absoluut niet mee eens waren. In dat rijtje staan artiesten zoals Aerosmith, R.E.M., Neil Young, Adele en nu dus ook The Rolling Stones.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Licenties

Voor het gebruik van muziek kun je licenties krijgen. Zo kunnen we in Nederland de auteursrechten regelen bij Buma/Stemra en kunnen we bij Sena een licentie krijgen voor de naburige rechten (rechten over de uitvoeringen). In de VS moet je deze zaken regelen met Ascap en BMI. Veel politici nemen nog wel een zogenaamde blanket license af, met het idee de muziek dan te kunnen gebruiken. Daarmee zou in principe alles ‘afgekocht’ zijn. Artiesten kunnen in de VS hun muziek uit laten schrijven voor de mogelijkheid om er blanket licenses op te verlenen, zodat politici het niet meer zonder extra toestemming kunnen gebruiken.

Auteursrecht is niet genoeg

Zoals je in Nederland zowel een licentie nodig hebt voor het auteursrecht als voor de naburige rechten, ben je in de VS ook nog niet klaar als je het auteursrecht goed hebt geregeld. Een blanket license voorkomt dus niet dat een artiest kan verbieden de muziek te gebruiken. In de VS kennen ze bijvoorbeeld nog de ‘right of publicity’ waarmee de reputatie en het imago van bekende personen worden beschermd. Enigszins te vergelijken met het recht op eer en goede naam in Nederland en de EU. Als een artiest of de band ook nog een merk heeft geregistreerd kan de ‘Lanham Act’ van pas komen. Er mag namelijk door het gebruik van een merk geen afbreuk worden gedaan aan (de waarde van) dat merk. Verder kennen ze nog zoiets als een ‘false endorsement’. Het mag niet zo lijken alsof een artiest een politicus aanbeveelt, door gebruik te maken van de muziek.

Eer en goede naam

In Nederland kan een artiest zich beroepen op zijn persoonlijkheidsrecht (binnen het auteursrecht en de naburige rechten) en het recht op eer en goede naam. Deze rechten mogen niet geschonden worden door het gebruik van de muziek. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor politieke partijen, maar ook voor bijvoorbeeld actiegroepen, goede doelen en andere personen en organisaties die inbreuk maken op deze rechten door het gebruik van de muziek.

Auteurswet: Het persoonlijkheidsrecht beschermt tegen ‘elke aantasting van het werk, welke nadeel zou kunnen toebrengen aan de eer of de goede naam van de maker of aan zijn waarde in deze hoedanigheid.’
Wet op naburige rechten: De uitvoerend kunstenaar heeft ‘het recht zich te verzetten tegen elke […] aantasting van de uitvoering, die nadeel zou kunnen toebrengen aan de eer of de naam van uitvoerende kunstenaar of aan zijn waarde in deze hoedanigheid.’

 27,48

Koop: Wetboek voor Bloggers


Lees meer bij: CNN / CBS news / Washington Post

Lees ook: recht op muziek bij een politieke campagne

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)