Auteursrecht of Merk
je hebt of start een onderneming. Zakelijke dienstverlening, creatief bedrijf, webwinkel, het maakt niet uit. Elke onderneming heeft een goede naam nodig. Een opvallende of een beschrijvende, net wat er voor jouw onderneming goed werkt. Hoe zorg je dat een ander jouw naam niet gebruikt?
Auteursrecht
Laten we wel wezen. Jouw onderneming draait natuurlijk om veel meer dan alleen de naam. In Nederland kennen we bovendien het handelsnaamrecht, waardoor je zonder al te veel moeite de naam van je bedrijf al beschermd hebt.
Maar dan heb je nog een slogan of ondertitel, webteksten, foto’s etc. Dat hoort wel allemaal bij je bedrijf. En als je het goed doet wordt jouw bedrijf gezien als een merk. Succes is ook een gevaar, want anderen willen daar van profiteren. Zij zullen je na gaan doen.
Veel teksten, foto’s, unieke producten, logo’s, webdesign etc. zijn beschermd door het auteursrecht. Zo origineel ben jij wel tenslotte. Je bedrijf groeit. Je zoekt mensen om mee samen te werken. Je webwinkel wordt ook een groothandel. Je zorgt voor licenties. Alles afgetikt, toch?
Merkrecht
Auteursrecht beschermd meestal echter geen losse woorden of korte zinnen. Handelsnaamrecht geldt alleen in Nederland. Door je bekendheid verkoop je nu ook in België en Duitsland. Bye bye bedrijfsnaam. Want hoe is het nou beschermd?
Een oplossing kan het Merk zijn. Of eigenlijk: een merkrecht. Voor je bedrijfsnaam, zolang deze niet beschrijvend is, maar ook voor je logo. De simpelste en goedkoopste vorm is het Benelux merk. Zoals de naam al zegt biedt dat merk bescherming in Nederland, België en Luxemburg. Ook bescherming in Duitsland nodig? Je kunt daar een apart merk aanvragen. Maar voor niet al te veel extra geld heb je een EU merk. Juist, bescherming in de gehele EU. 10 jaar lang, als je het merk maar genoeg beschermd.
Een merk alleen voor grote ondernemingen? Wel nee! Het geeft je meer bescherming, binnen Nederland, dan handelsnaam of auteursrecht én het geeft je bescherming in het buitenland. Niet onbelangrijk in dit internet tijdperk. Iets over de grens verkopen is zo gedaan!
Lees ook:
– Auteursrechtinbreuk, eerst waarschuwen?
– Copycat? WOEF!