Afbeeldingen zoeken in Word, maar je blijft aansprakelijk voor gebruik
Word biedt tegenwoordig de optie aan om afbeeldingen te zoeken voor in je document. Handig!
Je kunt zelfs aangeven alleen creative commons beelden te willen zoeken. Nog handiger!
Je blijft alleen wel zelf aansprakelijk voor het gebruik van dat beeld. Niet zo handig.
Zoeken via Bing geïntegreerd in Word
Praktisch is eigenlijk de zoekmachine Bing in Word geïntegreerd, waarbij er alleen gezocht wordt naar afbeeldingen. Er is wel een functie om alleen te zoek op foto’s met een creative commons licentie, maar de vraag is hoe betrouwbaar dat is. Google is eerder niet betrouwbaar gebleken als het ging om de creative commons aanduidingen. De persoon die daar wel op vertrouwde en het aan liet komen op een rechtszaak, moest daarom schadevergoeding betalen aan de fotograaf.
LawStories in je mailbox?
Microsoft wil niet aansprakelijk zijn
Microsoft wil binnen Word dus wel het gemak bieden om gemakkelijk afbeeldingen te zoeken en in te kunnen voegen, maar wil absoluut geen risico lopen en sluit dus alle aansprakelijkheid uit. De gebruiker van de afbeelding blijft daarmee zelf aansprakelijk.
Als je niet kunt vertrouwen op de aanduidingen bij die afbeeldingen, heeft een functie als deze dan nog wel zin?
Thuiskopie
Word kun je uiteraard voor verschillende doeleinden gebruiken. De afbeeldingen dus ook.
Je kunt de afbeeldingen bijvoorbeeld als thuiskopie inzetten. Dan doet de licentie er niet toe.
De thuiskopie kun je naar mijn idee ook inzetten voor bijvoorbeeld schoolwerkstukken, zolang die maar niet op internet of elders gepubliceerd worden.
Citaat
Het kan natuurlijk ook zijn dat je een afbeelding niet gebruikt als versiering, maar als aankondiging, beoordeling, polemiek of ander vergelijkbaar doel. Wat je dan vooral nog moet controleren is of het werk rechtmatig openbaar gemaakt was. Zo ja, dan kun je het gebruiken binnen de grotere context van je Word-bestand. Let wel op dat de afbeelding dus geen versiering mag zijn, maar ‘noodzakelijk’ moet zijn voor bijvoorbeeld die aankondiging of beoordeling. Daarnaast moet je wel de naam van de maker en de bron vermelden en mag je niet te veel aan de afbeelding klussen, omdat je dan mogelijk het werk verminkt en daarmee persoonlijkheidsrechten schendt.
Schadevergoeding
Als je inbreuk hebt gemaakt op het auteursrecht van een maker, of dat nu bewust was of niet, dan mag de maker schadevergoeding vorderen. Dit is in principe de werkelijk geleden schade, waarbij er ook een bedrag gevraagd kan worden voor het ontbreken van naamsvermelding.
Het moet dus gaan om de vergoeding die de maker normaal ook gevraagd zou hebben. Soms is dat bedrag niet bekend, omdat de maker niet voor dat specifieke gebruik licenties zou geven. Bij foto’s wordt daarom vaak aangesloten bij de tarieven van Foto Anoniem.
Meer leren over auteursrecht? Volg de online cursus praktisch auteursrecht.