How to: inbreuk op auteursrecht bewijzen
“Hij gebruikt precies dezelfde tekst als ik. Het is echt een een-op-een kopie!” Dat krijgen we vaak te horen, maar zo een-op-een is het niet altijd op het moment dat wij ernaar kijken. Of een fotograaf zegt dat zijn foto gebruikt is door een andere website, maar als reactie op de brief krijgen we te horen dat een foto is die embed wordt en tja, dat mag. Inbreukmakers zijn helaas vaak niet te vertrouwen. Niet gek natuurlijk, anders hadden ze wel gezorgd dat ze toestemming of een licentie zouden hebben voor het gebruik van het werk. Zorg er daarom altijd eerst voor dat je bewijs verzamelt!
Bewijs verzamelen!
LawStories in je mailbox?
Daarna contact opnemen
Pas nadat je al het bewijs verzameld hebt kun je contact opnemen. Zo voorkom je dat iemand wellicht eerst een foto wel geupload had, maar na jouw telefoontje of e-mail, snel de foto heeft verwijderd en heeft vervangen voor een embedded versie. Of bijvoorbeeld dat iemand de tekst snel nog is gaan aanpassen en je niet meer kunt aantonen dat het eerst veel meer een kopie was. Of dat er eerst geen naam bij stond en nu opeens wel. Etcetera.
Schadevergoeding, geen factuur
Je mag zelf bepalen hoe je gecompenseerd wil worden, zolang het maar nooit meer is dan de schade die je geleden hebt. Veel inbreukmakers zullen een alternatief voorstel waarderen of het in elk geval fijn vinden wanneer ze er vanaf komen met alleen het toevoegen van een naam en link of het verwijderen van het inbreukmakende werk. Wil je toch een geldbedrag, zorg dan dat je hier geen factuur voor stuurt. Schadevergoeding is namelijk zonder BTW. Een factuur zou betekenen dat je alsnog iets geleverd hebt.
Meer over inbreuken en schadevergoeding
Wil je meer lezen over inbreuken en schadevergoeding? Dan kun je deze blogpost wel waarderen: