Mag je verdachten wel als schilderij portretteren?

2 minuten

Onze Nederlandse Bonnie en Clyde. Tsja, wat moet je daar nou mee he. Gelukkig lossen politie en OM het strafrechtelijke probleem op. Nu nog het probleem hoe we in de media met dit stel om moeten gaan. Want verdachten en daders hebben hebben een rehabilitatie- en resocialisatiebelang, waardoor we niet altijd zomaar portretten mogen publiceren. Lost een geschilderd portret dit probleem op?


Het is een portret, wanneer mensen herkenbaar zijn

Er is sprake van een portret wanneer een persoon herkenbaar is afgebeeld. Herkenbaar wil zeggen, herkenbaar voor mensen die deze personen al kennen. Of dat nu persoonlijk kennen is of door eerdere media-aandacht, doet niet ter zake. Wij zullen tenslotte de meeste BN’ers niet zelf kennen, maar ze wel herkennen wanneer we ze ergens zien lopen, op tv zien of een foto in een krant of tijdschrift bekijken.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Een geschilderd portret lost het niet op

Ik zag het de Telegraaf al doen bij Tarik Z. Nu duiken ook steeds aquarellen op van de Nederlandse Bonnie en Clyde. Het lijkt alsof de media denken dat ze hiermee de portretten per definitie gewoon kunnen tonen. Dat is echter onjuist. Zoals je hierboven ziet, lijkt het aquarel zeer goed op de foto’s. Het is dus een portret van deze twee personen. Het portretrecht blijft dus volledig van toepassing.

Het helpt wel een beetje

Natuurlijk scheelt het wel. Als je een van hen aan je tafel hebt zitten voor een sollicitatie en ze hun haar een beetje anders doen en anders kijken, zul je ze misschien niet meteen herkennen, omdat je het beeld van het aquarel beter voor ogen hebt dan de foto. Daardoor zal er niet meteen een negatief beeld ontstaan. Dat kan dus toch helpen om de resocialisatie en rehabilitatie gemakkelijker te maken.

Het blijft een afweging

Je zult moeten blijven afweging. De media hebben tenslotte persvrijheid, waaronder vrijheid van meningsuiting, maar de geportretteerden hebben het portretrecht met het redelijke belang van resocialisatie en rehabilitatie. Welk belang weegt dan zwaarder? Het belang van de geportretteerden zal bijvoorbeeld zwaarder gaan wegen wanneer ze hun straf hebben uitgezeten en weer terug de maatschappij in moeten. Terwijl op dit moment het belang van de vrijheid van meningsuiting zwaarder weegt, omdat wat zij gedaan hebben zorgt voor een grote maatschappelijke discussie.

Deze heel flauwe, doch grappige vergelijking kwam ik nog tegen.

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)
194