Heb je een disclaimer op je blog nodig?
Moet je dat nou willen, zo’n disclaimer? Wéér een juridisch document op je site. Het wordt er niet gezelliger op zo. Nou ja, tenzij je een Mike Boddé -achtige disclaimer weet te schrijven natuurlijk. Wanneer is het nou handig en wanneer kun je het lekker achterwege laten?
Wat is een disclaimer?
Een disclaimer is een vrijwaringsclausule. Je probeert er aansprakelijkheid mee uit te sluiten. Het is altijd een eenzijdig document. Een mededeling of aankondiging. Nooit een overeenkomst. Wil je dus graag iets mededelen aan je lezers of iets aan ze uitleggen, dan kan een disclaimer daar heel geschikt voor zijn.
LawStories in je mailbox?
Disclaimers hebben beperkte waarde
Leuk idee natuurlijk, maar alle aansprakelijkheid uitsluiten kan helemaal niet. Voor een deel ben je gewoon aansprakelijk volgens de wet. Ook om sommige andere wettelijke bepalingen kun je niet heen. Zo kun je niets in een disclaimer regelen waarvoor een overeenkomst nodig is. Ofwel, waarvoor ook de andere partij (de bezoeker of lezer van je website) mee akkoord moet gaan. De enkele mededeling in een disclaimer is niet genoeg. Kortom, je kunt alleen in een disclaimer opnemen wat ook als eenzijdige mededeling zo zijn waarde heeft.
Waar is een disclaimer wel handig voor?
In een disclaimer kun je de copyright notice opnemen. Dat jij bijvoorbeeld alle beelden zelf hebt gemaakt en alle teksten zelf hebt geschreven en er dus auteursrecht op rust. Of juist dat jij voor sommige foto’s toestemming hebt gekregen en anderen het daardoor niet zomaar over kunnen nemen. Je kunt er ook vermelden dat je vooral vanuit je eigen ervaring schrijft, maar bijvoorbeeld geen expert bent op een bepaald gebied of niet gestudeerd hebt op dat onderwerp. Het is ook een goede plek om meer uitleg te geven over reclame en wanneer je betaald hebt gekregen voor een blogpost.
Disclaimers zijn zo saai!
Ja, heel vaak wel, maar die van Mike Boddé dus niet. Blijf er om lachen.
R’damse Disklaimert:
Azzie preblemen hep memme sait, dan heje pech. Ik gaat erin ellek geval nie van wakker legge. Azzie aansteut neemp an waddanook dan zouwik zegge: heje niks baiters te doen?, ja toch, nou dan, O! Ik ben memme dikke hol nie op de werelt gepleurt om jou een plezier te doen! Sjonge jonge. Ja is toch zau of nietan!? Pleurt effe gauwop; ben gekke henkie nie! Mot een gevement nie gekker worde, ja toch! Met je aansprakelijkheid zus en zo dit en dat…zammai toch zaiker amme rait koeke! Tsss.
Of deze disclaimer nou ook zin heeft? Mwoah, niet echt. Gaat vooral om aanstoot nemen aan teksten. Tsja, zolang de teksten binnen de grenzen van de wet blijven is er toch al niets aan de hand. Ga je daar buiten, helpt zelfs zo’n disclaimer niet. Je kunt er hooguit uit opmaken dat het allemaal niet al te serieus bedoelt is, het gaat om opinie en columns, waardoor je een mening minder hoeft te onderbouwen, maar dan nog heb ik mijn twijfels of het zal helpen.
Kies jij voor een disclaimer op je blog?
Een disclaimer op je blog of website is dus absoluut niet verplicht. Is het handig? Soms. Hangt er vooral vanaf hoe jij dat zelf invult. Ik ben nu wel benieuwd, nu je dit weet, haal jij de disclaimer van je website af of ga je er juist een schrijven?