Auteursrecht: Not my pic
Vooral op Instagram zie je het veel bij een foto staan: ‘not my pic’. Het idee is dat daarmee duidelijk gemaakt wordt dat de foto niet is gemaakt door de persoon die hem geplaatst heeft, maar de naamsvermelding van de maker ontbreekt dus ook. Hoe zit dit juridisch in elkaar?
Disclaimer
Het lijkt als een soort disclaimer bedoeld te zijn, zoals je ook wel eens bij TV-programma’s ziet. Dan zeggen ze alle rechthebbenden wel hebben geprobeerd te achterhalen en dat ze zich maar moeten melden als ze hun werk in de uitzending gezien hebben.
LawStories in je mailbox?
Melden binnen 30 dagen
Laatst zag ik zelfs bij een programma dat rechthebbende zich binnen 30 dagen na de uitzending moesten melden en dat anders elk recht zou komen te vervallen. Maar wat nu als de rechthebbende of iemand die het werk van de rechthebbende herkent, dat programma nu simpelweg niet kijkt? Stel dat de rechthebbende het pas bij de uitzending van de herhaling ontdekt of dat het op een heel andere manier en ander moment ontdekt wordt? Is de rechthebbende dan echt alle rechten kwijt?
Verjaring van schadevergoeding is 5 jaar
Wanneer je recht hebt op schadevergoeding, moet je dit binnen 5 jaar na de ontdekking daarvan vorderen. Dat moet dan weer gebeuren binnen 20 jaar nadat de schade werkelijk is ontstaan. Dat een TV programma dus eenzijdig eist dat het binnen 30 dagen gemeld moet worden, is niet rechtsgeldig.
Recht op naamsvermelding
Een maker heeft echter persoonlijkheidsrechten. Een daarvan is het recht op naamsvermelding. Of eigenlijk het recht zich te verzetten tegen het ontbreken van de naam van de maker bij het werk. Alleen maar melden dat je de foto niet zelf gemaakt hebt, is dus niet genoeg. De naam van de maker moet daar bij. Weet je niet wie de maker is en kun je dat niet vinden, dan kun je de afbeelding beter niet gebruiken.
Naamsvermelding is niet genoeg
Dacht je dat je er met naamsvermelding wel zou zijn? Think twice.
Alleen al het overnemen van de afbeelding en hem uploaden op Instagram, Facebook of je blog, is een verveelvoudiging van die afbeelding. Dat is een inbreuk op auteursrecht. Ondanks dat er wellicht naamsvermelding bij de afbeelding staat, kan het toch zijn dat de maker schadevergoeding komt vorderen.
Not my pic is niet genoeg
Ondanks dat veel Instagrammers het gebruiken, doet ‘not my pic’ eigenlijk niets. Je geeft er weliswaar eerlijk mee toe dat je de afbeelding niet zelf hebt gemaakt, maar meer is het ook niet. Je voorkomt er niet mee dat je inbreuk maakt op auteursrecht en je voorkomt er dus ook niet een vordering tot schadevergoeding mee. Probeer dus altijd de maker te achterhalen en om toestemming te vragen voor het gebruik van die afbeelding.