Reclameregels voor Vloggers en Influencers verduidelijkt
Hoe moet je reclame vermelden bij een blog, video of Instagram post? Wanneer moet dat en wie is er verantwoordelijk voor: de adverteerder of de influencer? Omdat daar onder sommige personen nog onduidelijkheid over bestond, is de (toelichting op) de Reclamecode Social Media op 31 maart 2017 verduidelijkt. Nu weten we écht hoe het moet.
Voor adverteerders en bloggers/vloggers/content creators/influencers
De Reclamecode Social Media is van toepassing op reclame-uitingen. Zowel de adverteerder als de blogger, vlogger, influcencer of content creator die het plaatst kan hierop aangesproken worden. De adverteerder is wel verplicht om de blogger op de regels te wijzen én om te vertellen dat als de blogger weer een derde inhuurt, dat die dan ook op de hoogte moet zijn van deze regels.
De adverteerder is altijd verantwoordelijk voor de naleving van de regels van de Reclamecode Social Media. Dus ook wanneer de adverteerder alleen maar producten heeft opgestuurd in de hoop dat erover gepubliceerd zou worden of wanneer er op een negatieve manier over de producten of diensten van de adverteerder gepubliceerd wordt.
LawStories in je mailbox?
Sluikreclame voor kinderen mag niet
Vanochtend hoorde ik weer dat het Commissariaat voor de Media vindt dat er niets geregeld zou zijn voor sluikreclame in online video, zoals YouTube filmpjes en vlogs. Dat is onjuist. Daar zijn wel regels voor. De algemene regels voor reclame gelden ook voor YouTube filmpjes. Net zoals de Nederlandse Reclamecode ook gewoon voor de filmpjes geldt. Er is een speciale regeling voor reclame gericht op kinderen én in de Reclamecode Social Media staat ook nog specifiek genoemd dat reclame niet gericht mag zijn op kinderen onder de 12 jaar. Nieuwe regels zijn in die zin dus niet nodig.
Het enige verschil is dat het Commissariaat nu geen boetes op kan leggen. Door regels voor kinderen in andere regelgeving op te nemen zou dat kunnen veranderen. Daar komt waarschijnlijk de wens en de berichtgeving van het Commissariaat voor de Media vandaan.
Elk voordeel moet je vermelden
Reclame moet altijd vermeld worden. In de blogpost of video zelf, maar ook wanneer je via social media mensen naar je blog of video probeert te lokken.
Volgens de toelichting in de Reclamecode Social Media hoeft het alleen vermeld te worden wanneer er sprake is van ‘enig voordeel’ én dit voordeel de geloofwaardigheid van de uiting beïnvloedt. Dat is bijzonder, omdat in de code ook staat dat een voordeel vermeld moet worden wanneer deze pas achteraf is ontvangen. Maar als het pas achteraf is ontvangen, hoe kan de uiting dan nog beïnvloed zijn? Hm. Dit is ook niet wat ze bedoelen. De Reclame Code Commissie is namelijk zeer snel van mening dat er sprake is van een voordeel én is snel van mening dat er sprake is van beïnvloeding. Dus elke keer als je enig voordeel hebt ontvangen of een kans op voordeel had, moet je dit vermelden.
Voorbeeld: Daniel Wellington
De eerste uitspraak naar aanleiding van de Reclamecode Social Media was die over een aantal Instagram posts met Daniel Wellington horloges. Daar stonden, ten tijde van de klacht, nog geen hashtags zoals spon bij. Maar wel teksten waaruit bleek dat er sprake was van een cadeau. Door de tekst, de duidelijke vermelding van het merk en de duidelijke vermelding van een gepersonaliseerde kortingscode, die dus wel door het merk aan de Instagrammer gegeven moet zijn, was het voor de Reclame Code Commissie voldoende duidelijk. Dailylin was een van de personen die hierover aangesproken werd, maar waarvan de uiting goedgekeurd werd door de Commissie.
Hoe moet je de reclame vermelden?
Tijdens de Masterclass B(v)loggen van Annic, waar ik het juridisch deel op mij neem is dit altijd een groot onderdeel. Hoe kun je nu reclame het beste vermelden? Wanneer is het voldoende? Dit kan door opmaak of presentatie. Daarnaast zijn de bekende hashtags een goede optie, zoals #spon of #ad. Een eigen hashtag verzinnen waaruit blijkt dat het om een reclame-uiting gaat, mag ook. Zolang het maar duidelijk is. Een gewone tekst, zoals ‘gekregen van bedrijf x’ of ‘deze video is in samenwerking gemaakt met bedrijf x’ mag dus ook. In het geval van een video, moet het vermeld worden in de video zelf of op een duidelijk zichtbare plek in de titel of beschrijving van de video. Helemaal onderaan de de beschrijving van de video is in elk geval niet voldoende. Wat waarschijnlijk wel voldoende is, is de (nieuwe) optie van YouTube, om in de eerste seconden dat de video afspeelt, een klein zwart balkje te tonen waar in staat dat de video gesponsord is.
Voorbeeld: Beautygloss bij Dr. Jani
Macha gaf zichzelf voor haar 30e verjaardag een behandeling bij Dr. Jani cadeau. Ze heeft alles van voor tot eind, zonder pauze, gefilmd. Met toestemming van Dr. Jani uiteraard. Na de behandeling weer beneden aangekomen wilde ze afrekenen, maar dat hoefde volgens de receptie niet. In de tussentijd was besloten dat ze de behandeling cadeau zou krijgen van Dr. Jani. Ze sluit daarom haar video af met de mededeling dat ze de behandeling cadeau heeft gekregen. Ook heeft ze dit in de beschrijving onder haar video meteen vermeld. Daar werd over geklaagd, omdat niemand een video helemaal uit zou kijken. De video werd goedgekeurd, omdat de vermelding duidelijk was en een vermelding ook aan het einde van een video mag.
Lees: RCC keurt video van Beautygloss goed
Adverteerder mag niet alleen positieve berichten tonen
Positieve blogposts, video’s, instagram foto’s, over een product of dienst, wil je als adverteerder natuurlijk graag op je eigen website of social media kanalen publiceren. Het zijn immers de positieve verhalen die zorgen voor de verkoop van je producten en diensten. Embedden is zo gedaan. Als de adverteerder niet embed, moeten de adverteerder en blogger wel samen afspraken maken. De blogger heeft immers het auteursrecht op de content, dus de adverteerder heeft toestemming nodig om het over te nemen, als embedden niet kan. Als embedden lukt en/of de afspraken zijn gemaakt, mag de adverteerder toch niet alleen de positieve berichten tonen. Dat is namelijk misleidend. Het zou kunnen lijken alsof mensen alleen maar positief zijn over de producten of diensten. Net zoals je niet alle negatieve reviews mag verwijderen en de positieve mag laten staan, zo mag je ook niet alleen de positieve reviews, tweets, foto’s en video’s op je website tonen.
Lees meer over Reclame: