Roy Donders – De dubbele standaard van copycats
Mijn guilty pleasure is toch wel het kijken naar de serie van Roy Donders. Zo fout dat het weer leuk is. Daar had ik het laatst over met Karen. Het bleek ook haar guilty pleasure te zijn. We verbaasden ons erover hoe Roy en zijn familie nogal met twee maten kunnen meten. Laatst waren ze voor een gesprek met een kledingproducent in Turkije. Er zouden ontwerpen gemaakt worden, maar ze moesten dus ook shoppen.
Wat een service: ze knippen zelfs de labels eruit voor je.
Dat shoppen dus. Leuk zaakje. Grote stapels kleding. Het lag er vol met Gucci en consorten. Nou ja, niet echt natuurlijk. Maar mooi dat ze het vonden! De verkoopsters maakten nog even duidelijk dat ze de labels eruit zouden knippen voor ze, zodat ze geen problemen zouden krijgen bij de douane. Nog beter! Ze kochten er uiteindelijk niets. Veel te duur. Voor een paar tientjes meer kon je in Nederland gewoon de echte kopen.
LawStories in je mailbox?
Kroonjuwelen gestolen!
Maar veel erger was natuurlijk toen ze aan het ontwerpen sloegen. Er hing bij de producent al veel op rek wat Roy ook al in gedachten had. Als de ontwerpen zo eenvoudig waren, rust er dan eigenlijk wel auteursrecht op die ontwerpen? Nou ja, andere discussie. Er moest eerst namelijk een heel ander drama opgelost worden. De producent had namelijk ook wat leuke kroontjes. Vond Roy ook leuk, die kroontjes. Hop, daar een grote op de rug, helemaal leuk! Maar Rian, de zus van Roy, die vond dat al eerder leuk. Toen Rian het leuk vond, vond Roy het nog niet leuk. Nu ging hij er opeens met haar idee vandoor! Ordinair jatwerk! Dat kon dus echt niet! Huilend liep ze weg. Sorry Rian, maar op een idee rust geen auteursrecht. Gelukkig zijn het broer en zus en kwam het uiteindelijk allemaal weer goed.
Het pronkstuk van de collectie is keihard nagemaakt
Morgenavond gaan we het pas echt krijgen hoor. Volgens de preview is het pronkstuk van de collectie al keihard nagemaakt. Ze maakten zich al zorgen he, dat de producenten de producten misschien ook wel aan anderen zouden gaan verkopen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Wat er nu is gebeurd, dat moeten we afwachten. Morgenavond de ontknoping.
Update: Wat blijkt: Roy heeft iets moois zien hangen bij de Turkse producent. Die hebben kennelijk gezegd dat hij het helemaal mag aanpassen naar zijn eigen zin. Dat het pak voor hem is. Nou, hop, van één grote lip er meerdere gemaakt, meer glittertjes, steentjes en prullekes erop en klaar was het nieuwe pak van Roy. Maar nu blijkt de producent het oorspronkelijke pak toch in Nederland te koop aan te bieden, voor de helft van wat het ontwerp van Roy moet kosten. Tja, daar hadden ze geen duidelijke afspraken over gemaakt, laat staan dat ze die op papier hebben gezet.
Bekijk ook het filmpje waarin Roy heel boos is hierover.
Copycat meet met twee maten
Als dit nog geen voorbeeld is van een copycats die met twee maten meet, dan weet ik het ook niet meer. Bang zijn dat je collectie gejat wordt, niet willen dat anderen jouw collectie namaken etc., maar tegelijkertijd er best voor open staan om wat nep-couture te kopen in een Turks winkeltje, waar ze zelfs de labels wel uit de kleding willen knippen, zodat je de Douane kunt flessen.
Roy is daar absoluut niet de enige in hoor. Wat dacht je van fotografen die het belangrijk vinden dat hun foto’s niet door anderen gebruikt of nagemaakt worden, maar intussen zonder licenties of afdrachten aan Buma, muziek onder slideshows zetten? Of bloggers die ergens afbeeldingen vandaan halen, omdat ze dachten dat het wel kon, maar om het hardst huilen wanneer er teksten of afbeeldingen van hen zijn gebruikt door een ander.
Auteursrecht is voor iedereen hetzelfde
De denkfout die vaak gemaakt wordt is dat op een bepaalde situatie het auteursrecht niet van toepassing zou zijn. Dat is onjuist. Het auteursrecht zijn algemene regels. Ze staan dus los van wie het gebruikt, waar het gebruikt wordt, of dat online of offline is, commercieel of niet, hoeveel mensen het te zien krijgen etcetera. Heb jij een recht op jouw afbeeldingen? Dan heeft iemand anders dat dus ook op die van hen. Zo werkt dat met teksten, foto’s, muziek, ontwerpen, illustraties en ga zo maar door.
Leer meer over auteursrecht, copycats en bloggen
Lees ook:
– Kan ik niets doen tegen een copycat die slaafs nabootst?
– Copycat heeft hele website gekopieerd
– Copycat? WOEF!