Mag je een portret maken bij een ruzie?
Ben je boos, maak een foto, zet hem op het internet, dan is het morgen weer goed. Hm, dat rijmt niet. Jammer. Maar mag dat nou? Als je boos bent op iemand, van die persoon foto’s maken? In een geschil over het gebruik en de overeenkomst met betrekking tot een woning en enkele schuren, maakte de ene persoon foto’s van de andere persoon, maar dat werd niet helemaal op prijs gesteld.
Fotograferen in en om het huis van een persoon
In de basis mag je overal fotograferen. Nou ja, als je dat niet heimelijk fotograferen doet tenminste. Of laat ik het beter zeggen: over het algemeen is het fotograferen niet zozeer het probleem, maar moet je vooral uitkijken met het publiceren van een portret. Wanneer je een portret openbaar maakt, kan het portretrecht – niet in opdracht om de hoek komen kijken. Niet dat een geportretteerde een vetorecht heeft, maar alles zomaar online knallen kan ook niet altijd.
LawStories in je mailbox?
Heimelijk fotograferen
In dit geval werden de foto’s niet openbaar gemaakt. Een van de redenen waarom het hof niet verbood om de foto’s te maken. Daarnaast lijkt het hof gezegd te hebben dat het fotograferen is toegestaan, omdat het niet heimelijk gebeurt. De twee partijen waren steeds foto’s aan het maken van de situatie ter plaatse, waarbij ook wel eens een persoon op de foto kwam. Niet expres, kennelijk. In elk geval was steeds duidelijk dat er foto’s gemaakt werden en was de camera zichtbaar. Er werd dus niet heimelijk gefotografeerd.
3.11.4 Het verlangde verbod om foto’s van [appellant] te maken zal het hof afwijzen. In dit geding is afdoende gebleken dat partijen over en weer herhaaldelijk bezig zijn geweest om ter onderbouwing van hun standpunten foto’s te maken. Niet gebleken is dat [geïntimeerden] daarbij ooit gebruik hebben gemaakt van foto’s waar [appellant] op was afgebeeld, noch is anderszins gebleken dat zij ooit foto’s met de afbeelding van [appellant] openbaar hebben gemaakt. Evenmin is aannemelijk gemaakt dat zij voornemens zijn om dat te doen. Het hof acht daarom thans geen gronden aanwezig om bij wijze van voorlopige voorziening de verlangde maatregel op te leggen, waarbij zij opgemerkt dat in de afwijzing van dit onderdeel van de vorderingen voor [geïntimeerden] geen vrijbrief is gelegen om nu het portretrecht van [appellant] (alsnog) te gaan schenden.
Geen vrijbrief om het portretrecht te schenden
Het hof spreekt nog wel even streng toe. Dat er nu geen verbod is opgelegd om foto’s van personen te maken, wil nog niet zeggen dat het portretrecht alsnog geschonden mag worden.
Ofwel: de portretten mogen niet zonder meer online geplaatst worden.
Wanneer het portret wel openbaar gemaakt wordt, moet er een belangenafweging plaatsvinden. Het belang van de openbaar maker moet afgewogen worden tegen het belang van de geportretteerde.
Lees hier de uitspraak