Jij hebt al een naam voor je blog, dus je hoeft niets meer te leren
Ik heb een heel grote denkfout gemaakt. Niets onoverkomelijks, maar gewoon stom. Dom. Typisch zo’n geval van iemand die teveel vanuit haar eigen wereld denkt. Dat is prima als je in die wereld blijft, maar niet als je wat vanuit je eigen wereld in een andere wil brengen. Grote denkfout. Hoofdstuk 3 van Wetboek voor Bloggers heb ik namelijk ‘Geef je blog een naam’ genoemd. Reusachtige denkfout. Chronologische volgorde. Je boek moet toch een volgorde hebben. Maar nu lijkt het net alsof dat hoofdstuk er alleen maar is voor beginners of mensen die hun blog een nieuwe naam gaan geven. Dat is helemaal niet waar… Auch! Kostbare denkfout.
Blognaam, domeinnaam, handelsnaam, merknaam
Tuurlijk, voor je begint moet je goed nadenken over een naam. Het moet een legendarische naam worden. Nadenken over allerhande (juridische) zaken voor je een blog begint en dus voor er een naam is, is natuurlijk het alleraardigst, maar wat als je spontaan begonnen bent en later tegen problemen aanloopt? Door die elephant in the room waar ik het verder niet meer over ga hebben, slaat iedereen dus hoofdstuk drie over: “Ik heb al een naam voor mijn blog. Next.”
Maar er is meer dan een naam voor je blog. Je hebt te maken met domeinnamen. Als je blog uitgroeit tot een onderneming krijg je te maken met handelsnamen. Niet alleen die van jezelf, maar ook die van anderen. Als je de naam van je blog wil beschermen doe je dat door de naam als woordmerk te registreren. En wat doe je als iemand anders een naam voor een blog heeft bedacht dat heel erg lijkt op die van jou? Waardoor de domeinnaam ook nagenoeg hetzelfde is. Mag je eigenlijk wel dezelfde naam hebben als iemand in het buitenland en andersom? Zie je wel, het gaat veel verder dan het verzinnen van een naam. Komt omdat je ‘last’ kunt hebben van anderen. Maar ja, blijkt niet uit de titel van dat hoofdstuk.
LawStories in je mailbox?
Kan ik dezelfde naam gebruiken als een buitenlandse blogger?
Iemand mailde mij laatst met de vraag of zij dezelfde blognaam kon gebruiken als een andere blogger in het buitenland al gebruikte. De .com versie was dus al weg, maar de .nl versie nog niet. Zou dat problemen opleveren?
Er bestaat geen specifiek recht voor blogtitels. Zelfs niet echt voor domeinnamen. Wie welke domeinnaam mag gebruiken hangt weer sterk samen met handelsnamen en merken. Dus vertelde ik haar dat als die ander de naam nog niet in de Benelux als merk heeft geregistreerd en dat buitenlandse blog niet specifiek op Nederland is gericht, er niets aan de hand is.
Blognamen en Handelsnamen
In eerdere artikelen over handelsnamen heb ik al geschreven dat een handelsnaam alleen beschermt tegen andere handelsnamen. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld een webwinkel en een blog, van twee verschillende personen, maar met dezelfde naam, gewoon naast elkaar mogen bestaan. Als de webwinkel dat vervelend vindt, heeft de webwinkel pech, want zolang de blogger met dezelfde naam nog geen ondernemer is geworden, is er geen sprake van een handelsnaam en kan de webwinkel dus niets doen tegen de (hobby)blog met dezelfde naam.
Maar zodra de blogger gaat professionaliseren en uitgroeit tot een ondernemer is de blognaam niet meer alleen een blognaam, maar is het opeens ook een handelsnaam geworden. Tsja, dan kan er best een conflict ontstaan tussen de webwinkel en de blog. Afhankelijk van de inhoud van de blog en wat de webwinkel aan producten of diensten verkoopt. Dus ook als je al een blognaam hebt, kun je later toch met diezelfde naam in de problemen komen. Komt hoofdstuk 3 toch nog van pas.
Blognamen en Merken
Blognamen en merken kunnen al veel eerder met elkaar in conflict komen. Iedereen kan namelijk een merk registreren voor een product, dienst of bedrijf. Die naam moet wel onderscheidend genoeg zijn en mag niet beschrijvend zijn. Je kunt dus, als je een goede, niet beschrijvende, naam voor je blog hebt verzonnen, dit op enig moment ook als merk in laten schrijven. Maar stel nou dat je een naam gebruikt, met een domeinnaam en verder nooit hebt gecheckt of de naam ook als merk geregistreerd stond in de Benelux of als EU merk? Opeens een brief op de mat. Je schendt het auteursrecht van een ander. Je blog is inmiddels al 1,5 jaar online en op een kostbare rebranding zit je eigenlijk niet te wachten. En hoe zit dat dan met je domeinnaam, moet je die ook afstaan?
Wat ik eigenlijk wil zeggen
Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het uiteraard het beste is om voor je begint met bloggen goed na te denken over een goede naam. Het is een naam die aan je zal blijven kleven. Later van naam wijzigen is meestal niet zo gewenst.
Als je eenmaal een naam hebt, waar je niet meer zoveel aan kunt of wil doen, is het feestje niet altijd meteen over. Als jij als blogger ondernemer wordt, kun je opeens in conflict raken met andere ondernemers. Wil je jouw blognaam beschermen, moet je niet zonder nadenken je blog als merk in willen schrijven, omdat de kans bestaat dat het wordt afgewezen. Wees je dus bewust van alle haken en ogen die er aan een naam kunnen kleven.