Ik zie een deel van mijn blog op een andere website, mag dat?

2 minuten

Het komt steeds vaker voor: websites die een titel en een deel van een blogpost overnemen en dat op hun eigen website plaatsen. Ze verdienen vervolgens aan de advertenties die daar omheen staan. Maar mag dat wel?
Ja, meestal mag dat. Als niet het hele artikel wordt overgenomen, er wordt gelinkt naar de oorspronkelijke bron waar het hele artikel gelezen kan worden en er aan naam- en bronvermelding gedaan wordt. Ik leg je uit waarom dit wel mag.

Blogs als RSS feed overnemen

Overnemen is een inbreuk op auteursrecht

Eigenlijk is het overnemen van een titel en een stuk tekst een inbreuk op auteursrecht. In de basis heb je daar toestemming voor nodig. Er mogen daarom nooit volledige blogartikelen worden overgenomen, zonder dat daar toestemming voor is verkregen.
Het auteursrecht kent een paar beperkingen, zoals het citaatrecht.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Citaatrecht is de oplossing

Het citaatrecht geeft het recht om kleine delen van een auteursrechtelijk beschermd werk toch te mogen gebruiken, onder bepaalde voorwaarden.
Zo mag je bijvoorbeeld een citaat gebruiken voor een aankondiging van iets. Bijvoorbeeld het gebruiken van een afbeelding van een foto, om daar een fototentoonstelling mee aan te kondigen. Maar een titel en enkele regels van een blogpost overnemen, kan daar soms ook onder vallen. Daarom zijn veel van die websites toegestaan. Ze nemen alleen de titel en enkele stukjes tekst over.

Wel juist citeren

Het meest veilig is natuurlijk om ook voor eigen context er omheen te zorgen. Dan zit je helemaal goed volgens het citaatrecht.
Maar in een aantal gevallen heeft de rechter het ook goedgekeurd dat vai RSS delen worden overgenomen. Belangrijk daarbij zijn wel de volgende twee zaken: juiste naam- én bronvermelding en een goede link naar de bron waar het volledige artikel gelezen kan worden.

Foto’s overnemen mag niet altijd

Op deze manier citeren en daarbij ook foto’s overnemen mag niet altijd. Op die foto’s rust een eigen auteursrecht. Dat kun je niet beperkt overnemen. Door een foto maar gedeeltelijk over te nemen kun je het namelijk ook, onbedoeld, verminken. In elk geval wijzig je het werk. Van een hele serie foto’s er maar een overnemen is meestal weer geen probleem. Maar wil je dus graag blogartikelen van anderen overnemen, doe dat dan beperkt. Neem alleen de titel en bijvoorbeeld de eerste twee zinnen over. Zonder plaatjes.

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)