Mag ik een blog vertalen?
Je ziet het veel. Grote blogs die blogposts van andere blogs overnemen. Alles. Tekst, beeld, de hele mikmak. Je kunt de blogs nog net van elkaar onderscheiden door het uiterlijk en de keuze welk blog ze overnemen. Dat je teksten en beelden niet zomaar 1 op 1 over mag nemen zul je wel weten als je mijn blogs wat vaker leest. Maar: zou je een blog wel mogen vertalen naar het Nederlands en dan, inclusief beeld, mogen plaatsen zonder om toestemming te vragen?
Basis van het auteursrecht
De basis van het auteursrecht is dat de maker bepaalt of het werk wordt openbaar gemaakt (gepubliceerd) en verveelvoudigd (gekopieerd en gewijzigd).
Werken, zoals teksten en afbeeldingen, mogen alleen worden overgenomen met toestemming. Daar zul je veelal actief om moeten vragen. In een enkel geval worden werken onder een creative commons licentie vrijgegeven en kun je het werk onder voorwaarden gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld veel foto’s met een creative commons licentie vinden op Flickr.
LawStories in je mailbox?
Vertalen is Verveelvoudigen
Vertalen van een werk is ook het verveelvoudigen van een werk. Daar heb je dus toestemming voor nodig.
Op de vertaling kun je weliswaar een eigen auteursrecht krijgen, omdat je tenslotte creatieve keuzes hebt moeten maken bij het vertalen, maar als je dat doet zonder toestemming, maak je ook een inbreuk op het originele werk.
Teksten vertaald overnemen mag dus niet zonder toestemming. Bovendien kun je de afbeeldingen moeilijk vertalen. De beelden elders gebruiken is dus per definitie een probleem als je daarvoor geen toestemming of licentie hebt.
Vat het samen
In plaats van het overnemen van teksten, kun je er veel beter voor kiezen de teksten samen te vatten. Of je kunt er je eigen interpretatie aan geven en jouw gezichtspunt delen. Je mag namelijk wel over hetzelfde onderwerp schrijven. Je mag ook dezelfde feiten gebruiken. Als je er voor zorgt dat je het in je eigen worden uitlegt en er je eigen draai aan geeft is er waarschijnlijk al geen sprake meer van een inbreuk op auteursrecht, terwijl je toch dezelfde informatie hebt kunnen delen.
Je doet er dan uiteraard wel verstandig aan er eigen beelden bij te zoeken.
Lees ook:
– The Sting gebruikt wel vaker foto’s van het internet
– Hoe geef je juiste naamsvermelding?
– Auteursrecht en het publiek domein