Zelf beeld maken

3 minuten

Beeld en tekst trek je niet zomaar van Google. Je maakt het zelf, laat het maken of vraagt toestemming van de maker. Laten maken kost geld en tijd. Toestemming vragen blijkt ook niet de favoriete methode. Zelfs het gebruik van Creative Commons licenties blijkt lastig. Dan blijkt zelf maken over. Dit keer dus geen juridisch blog, maar wel een waarmee ik hoop beeldgebruikers opweg te helpen. Handige gratis of goedkope tools om zelf beeld mee te maken.

auteursrecht

Fotograferen met je telefoon

Dure apparatuur nodig? Helemaal niet. Nou ja, het hangt wellicht van je stijl af, maar er zijn zelfs bloggers die nog nooit een computer hebben aangeraakt voor het publiceren van een blogpost. Er bestaan massa’s fotografie apps. Het is een kwestie van er goed mee om leren gaan.
Alja gebruikt bijvoorbeeld Instagram, een van mijn favoriete apps. Tussen mijn eigen apps staan ook nog EyeEm, Camera+, VSCO CAM en Snapseed om foto’s mee te maken.
Stuk voor stuk apps waar je foto’s mee kunt maken en meteen kunt bewerken.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Mobiel Bewerken

Leuk, zo’n foto op je mobiele telefoon, maar daar wil je meer mee kunnen doen.
Alja gebruikt bijvoorbeeld Pic Stitch om er collages mee te maken. Daar heb ik de app Frametastic voor. Met BubbleFrame kun je ronde foto’s en collages maken.
Bewerken van je foto’s kan bijvoorbeeld met Photoshop Express en Snapseed.
Maar misschien wil je vooral iets toevoegen aan je beelden. Teksten en labels bijvoorbeeld. Daar zijn ook een aantal mooie apps voor. Voor labels kun je bijvoorbeeld Pocket Labeler en Labelbox gebruiken.
Simpelweg tekst toevoegen en dat soort zaken kan met het populaire A Beautiful Mess, Phonto, Rhonna of Over.
Extremere bewerkingen zijn mogelijk met GoldfrApp, Paper Camera of Retromatic.

Bewerken op de computer

Foto’s kun je natuurlijk ook op je computer bewerken. Daar zijn veel (online) mogelijkheden voor. Zo laat Pinwords tekst en labels toevoegen aan je foto. PicMonkey is een soort uitgebreide versie van Instagram, maar dan voor je computer en met de mogelijkheid tekst en illustraties toe te voegen. Pixlr is echt een online vervanger voor Photoshop, waarmee je vrij gedetailleerd kunt werken.

Quotes maken

Tekst kun je soms ook heel mooi in een afbeelding verwerken. Maar ja, we zijn nu eenmaal niet allemaal briljante ontwerpers, dus hulp van een programma of website kunnen we goed gebruiken,
Met Quozio kun je van mooie quotes een plaatje laten maken. Erg rechttoe rechtaan en werkt daarom lekker snel. De iets hippere versie daarvan is Recite This. Deze app werkt met veel foto’s als achtergrond en laat je quotes lijken op een reclamecampagne. Twee andere die ik zelf ook erg leuk vind zijn Notegraphy en Studio Design. Studio Design is bovendien uit te breiden met heel veel extra’s!

Leren

Dit is echt iets dat iedereen kan en dat weinig geld hoeft te kosten. Een kwestie van doen. De meeste apps werken erg snel.
Wil je beter leren fotograferen met je telefoon kan ik je bijvoorbeeld de cursus van Else Kramer aanraden. Er zijn bovendien veel blogs geschreven over hoe je beter kunt fotograferen met een telefoon of hoe je een app optimaal in kunt zetten, zoals deze blogpost over de Studio Design app.
Maak het jezelf nou niet moeilijk en respecteer het werk van anderen: maak je eigen beeld.

Lees ook:
Auteursrecht smoesjes: Google
Gratis beelden via Getty Images
Hoe kom ik aan gratis foto’s
Hoe weet ik of mijn foto gestolen is?
Auteursrecht: Creative Commons
Blogpraat over foto’s
De Wet voor Bloggers

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)