Privé adres op website vermelden
Wat voor onderneming je ook hebt, veel regels gelden voor alle ondernemingen. Zo ook de veel gevreesde regel dat het vestigingsadres vermeld moet worden. In het geval van een eenmanszaak (ZZP’er, freelancer etc.) of VOF is dit vaak een privé adres. Daarom krijg ik vaak de vraag, ‘Moet ik echt mijn privé adres op mijn website vermelden?’
Privé adres
Het doel van de regel is eenvoudig: De ondernemer moet bereikbaar zijn. Om de ondernemer te kunnen controleren is het verplicht je KvK-nummer op de website te zetten.
Daarnaast is het belangrijk dat de ondernemer bereikbaar is. Daarom moet je als ondernemer zowel je vestigingsadres als twee methodes om snel contact op te kunnen nemen.
Is er namelijk iets mis gegaan, dan moet de ondernemer bereikbaar zijn. En is de ondernemer niet bereikbaar, dan moet de klant er naartoe kunnen om verhaal te kunnen halen. Daarom mag het vestigingsadres ook nooit een postbus zijn. Je vestigingsadres is meestal het adres waarmee je ook bij de KvK bent ingeschreven. Dit adres is dus al openbaar. Werk je vanuit huis, dan zul je helaas je privé adres op de website moeten vermelden. De enige oplossing: kantoor buiten huis zoeken.
Contactgegevens
Daarnaast moet je als ondernemer tenminste twee methoden aanbieden waarmee snel contact opgenomen kan worden. Zoals telefoon en e-mail. Deze zijn het meest gangbaar.
Geef je liever geen telefoonnummer op? Dat is geen probleem, zolang je maar een andere, snelle methode aanbiedt. Bijvoorbeeld een contactformulier, maar een chatprogramma, fax (kan tegenwoordig ook digitaal), een apart sms-nummer of twitter mogen meestal ook.
De gewone post is hier te langzaam voor. Het moet vooral een snelle methode zijn.
Lees ook: