Betalen voor embedded muziek?

5 minuten

Gisteren was er weer een smc073. Dit keer een avond over muziek en muziekrechten in W2, Den Bosch. Ik maakte onderdeel uit van het panel dat discussieerde over embedded muziek. Moet daar voor betaalt worden? Volgens BUMA wel. De rechtspraak is daar nog niet geheel over uit. Hieronder mijn kijk op embedded muziek en auteursrecht.

Auteursrecht

Het auteursrecht is het exclusieve recht van de maker om zijn werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Of je daar nu geld mee kunt verdienen of niet, in eerste instantie.
De eerste vraag is of embedden ook openbaar maken is. Wanneer je muziek, een geluidsopname of videoclip, embed in een website, wil dit zeggen dat de inhoud hiervan op een bepaalde server staat en blijft staan. Door het embedden verwijs je niet alleen daarnaar, maar zorg je dat de muziek meteen al via jouw website te beluisteren is, zonder dat de bezoeker door hoeft te klikken naar de oorspronkelijke website.
Denk aan het YouTube filmpje dat op de servers van YouTube blijft staan, maar dat je toch via een andere website of bijvoorbeeld Facebook kunt bekijken. Het lijkt dan alsof je content van die ene site bekijkt, terwijl het eigenlijk content van YouTube is.

In principe zou je kunnen zeggen dat embedden nog steeds een link is, zoals een gewone tekst link dat ook is. Je verwijst naar de plaats waar de informatie staat.
In tegenstelling tot een gewone tekstlink, waarbij je van de ene website af moet en naar de website waar de content op staat toegestuurd wordt, kun je bij een embedded link op die eerste site blijven om de muziek te luisteren of het filmpje te bekijken. Met een link maak je niet openbaar. Je verwijst alleen maar. Net zoals ik je hier ook zou kunnen vertellen waar je de muziek kunt kopen, waar je naar een concert kunt etc.
Door het embedden ziet het er echter niet meer uit als een verwijzing. Het ziet eruit alsof de site die embed zelf de content online heeft geplaatst.

In Europese uitspraken en ook wel in een aantal Nederlandse uitspraken wordt uitgegaan van drie criteria:
– Een nieuw publiek
– Interventie
– Winstoogmerk
Interventie is eenvoudig. Zonder de site die embed zal er op een andere wijze aan de muziek gekomen moeten worden. Van interventie is niet per definitie sprake, maar wel snel. Een nieuw publiek ligt naar mijn idee wat genuanceerder. Elke website kent zijn eigen publiek, maar er is wat mij betreft niet bij embedden altijd sprake van dat de muziek aan een nieuw of ander publiek wordt aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan Nederland.FM die vooral de verschillende radiozenders verzamelde. Via internet kun je naar bijna alle radiozenders luisteren. Nederland.FM verzamelde deze, zodat je daar kunt kiezen naar welke radiozender je wilt luisteren. Zou Nederland.FM er niet geweest zijn, zouden diezelfde mensen simpelweg naar de website van het gewenste radiostation gesurft zijn, denk ik dan. Maar hier verschillen de meningen over.
Winstoogmerk is, zoals gezegd, iets dat niet in de Nederlandse wetgeving voorkomt. Aan de andere kant: de bescherming van de auteurs en diens werken is er voor een groot deel om inkomen te beschermen, omdat met het werk geld verdient kan worden. Het zou onwenselijk zijn dat derden wel geld verdienen aan die werken, zonder dat de makers de kans krijgen daar ook een deel van te krijgen.
Naar mijn mening, zo stelde ik gisteravond, zou embedden in eerste instantie moeten kunnen. Zodra hier commercieel voordeel uit getrokken wordt zal ook de maker een deel van dat voordeel moeten krijgen.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

BUMA

BUMA, het deel van BUMA/STEMRA dat gelden mag innen voor openbaar gemaakte muziek, vindt dat ook over embedded muziek geld geheven mag worden. Dus ook de amateurblogs zouden dan €130,- per jaar moeten betalen.
BUMA int in principe alleen namens haar leden. Niet alle muzikanten zijn lid van BUMA. Lid zijn van BUMA kost geld en onder een bepaalde drempel wordt in principe niet uitgekeerd. BUMA heft en verdeeld nog volgens een oud systeem. Ze kijken dus niet naar welke muziek er werkelijk uitgezonden wordt. Dat wil ook zeggen dat een site die voor 90% muziek laat horen van onbekende artiesten, ook 90% van die €130,- naar deze kleine artiesten gaat. Ook doet het er niet toe of deze artiesten uberhaupt wel zijn aangesloten bij BUMA.
Daarnaast heeft de artiest niet de keuze slechts een gedeelte van de rechten door BUMA te laten beheren. Het is alles of niets. De artiest kan daardoor niet meer zelfstandig toestemming geven om bijvoorbeeld een liedje gratis te gebruiken voor het een of ander.
Een oud systeem dat naar mijn mening moet veranderen.

Conclusie

Moet je betalen voor embedded muziek? Een verveelvoudiging is het gelukkig niet. Een openbaarmaking kan het wel zijn. In dat geval is de huidige stand van zaken dat daar inderdaad voor betaald zal moeten worden. Daar is echter nog veel discussie over en ook de rechtspraak is daar nog niet over uit. Afwachten dus.
Wat in elk geval wel mag is korte stukjes muziek gebruiken als citaat. Ook zou je wel naar de oorspronkelijke bron kunnen verwijzen met een gewone link, zonder te embedden. Zo kun je toch muziek bespreken op je website.

Meer lezen over deze avond?
Kevin Rommen schreef er al twee blogs over. 1 en 2.
En binnenkort is er ook een verslag te lezen bij Marketingfacts.

Lees ook:
De wet voor bloggers
Blogger moet betalen voor onrechtmatig gebruik foto’s
Auteursrecht, portretrecht en openbaarmaking door een hyperlink

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)