Geen blog zonder beeld

3 minuten

Een blog zonder een foto of ander plaatje erbij is natuurlijk maar saai. Daarbij kan een goed gekozen beeld veel toevoegen aan je blog en het verhaal ondersteunen. Zelf beeld maken is natuurlijk erg leuk, maar soms ook (te) tijdrovend. Waarom zou je ook? Het internet staat vol met mooi beeld. Dan kun je dat gewoon gebruiken. Toch?

Charlotte Meindersma Fotografie / Lot's of Photographs

Auteursrecht

Beeld gebruiken voor je blog kan echter niet zomaar. Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Op elk beeld rust auteursrecht. Dat wil zeggen dat de maker van dat beeld mag beslissen of dat beeld verveelvoudigd of openbaar gemaakt mag worden. Wil jij het beeld op jouw blog gebruiken dan is dat bijna altijd een verveelvoudiging van dat beeld. Als jij het beeld graag op je blog wilt zetten zul je dus om toestemming moeten vragen.

LawStories in je mailbox?

Bijna wekelijks een nieuwsbrief in je mailbox. Ondernemersverhalen, tips en nieuws over nieuwe wetten en uitspraken.

Gaan we regelen! Maar... hoe heet je eigenlijk?

Uitzonderingen

Uitzonderingen bevestigen de regel. In een aantal gevallen hoef je niet om toestemming te vragen. Bijvoorbeeld wanneer het beeld een citaat is. Het is dan niet de bedoeling dat je een hele serie beelden overneemt, maar een enkel beeld kan onder omstandigheden wel. Het is belangrijk dat het beeld voldoende verbonden is aan de tekst. Schrijf je een recensie over een film, dan mag je een still uit de film gebruiken ter ondersteuning. Wil je uitleg geven over de werking van een computerspel, dan mag je een screenshot toevoegen ter verduidelijking. Heeft het plaatje echter niets te maken met de tekst, dan kun je het niet als citaat gebruiken.

Creative Commons

Een mooi systeem is Creative Commons. Dit zijn standaard licenties die de maker aan zijn beeld mee kan geven, waardoor meteen duidelijk is wat een ander met dat beeld mag doen. Zo hoef je niet meer om toestemming te vragen, maar kun je uit de licentie afleiden of je het beeld in je blog mag gebruiken. Zo hoeft het beeld ook geen verbinding meer te hebben met de tekst. Handig toch? Vooral Flickr is een bekend medium dat gebruik maakt van creative commons. Een enorme bron om uit te putten.

Altijd naamsvermelding

Behalve dat het simpelweg vriendelijk en netjes is om de naam van de maker van het beeld erbij te plaatsen, is dit ook een vereiste van de auteurswet. Het maakt niet uit waar het beeld vandaan komt, of je toestemming hebt gekregen of het als citaat gebruikt, naamsvermelding is verplicht. Bij voorkeur plaats je ook een link naar de bron. Je zou zelf tenslotte ook niet willen dat jouw zorgvuldig geschreven blog zomaar en zonder naamsvermelding integraal wordt overgenomen door een andere website.

Heb je nog vragen over iets dat ik hierboven besproken heb? Laat het vooral weten!

(oorspronkelijk geschreven voor Contentgirls.nl http://www.contentgirls.nl/2011/08/geen-blog-zonder-beeld/)

Boek hier jouw Oploskoffie

Wil je een enkele of een dubbele?

Kies je gewenste datum en tijd

Zie ik je wel of zie ik je niet?

Kies eerst je oploskoffie (enkel of dubbel) en kies je tijdstip en locatie.

Waar wil je het over hebben?

Wie ben je?

0.00
Vertel eerst over je onderwerp en over jezelf.

Haal alles uit je oploskoffie

Met deze add-ons haal je nog meer uit je Oploskoffie.

Vooraf stukken bestuderen

Heb je e-mails, brieven of documenten waarvan je wil dat Charlotte die vooraf gelezen en bekeken heeft, zodat je die tijdens de Oploskoffie kunt bespreken? Bestel dan hieronder “Vooraf stukken bestuderen” erbij! (Een enkel mailtje kun je natuurlijk ook tijdens de oploskoffie voorleggen)

Opname

Niet druk meeschrijven, maar vol het gesprek in. Dat kan met een opname. Je ontvangt binnen 24 uur na het gesprek een downloadlink die één week geldig is.

Vergrootglas die document onder de loep neemt ter voorbereiding op een Oploskoffie
Vooraf stukken bestuderen

Vliegende start dankzij tevoren bestudeerde documenten of website

236

Opnameindicatie voor een Oploskoffie met rood rondje
Opname

Binnen 24 uur in je mail; makkelijk terugluisteren of tekstsuggesties (laten) uitwerken

49

Laatste vraag: Wat is je KVK nummer? (optioneel)
Je investering: 
0.00
 (excl. BTW)