Rust er auteursrecht op Quizvragen?
Astrid van De Vragenfabriek vroeg of voor vragen en quizvragen dezelfde auteursrechten gelden. Ofwel: of er auteursrecht rust op een vraag. Daar gaf ik natuurlijk een typisch juristenantwoord op: dat hangt er vanaf. In een tweetal tweets heb ik een antwoord geprobeerd te geven, maar nuance blijft lastig. Dus in deze blogpost probeer ik een beter antwoord te geven over auteursrecht op vragen.
@CharlottesLaw Fijn! Ik maak #quizvragen, oa voor tv en voor social media. Gelden hier dezelfde (auteurs)rechten?
— De Vragenfabriek (@AstridBernebeek) July 30, 2015
Auteursrecht rust alleen op werken van letterkunde, wetenschap of kunst
Er kan alleen sprake zijn van auteursrecht als er ook een werk is. Maar wanneer is er dan een werk? Een werk moet een eigen en oorspronkelijk karakter hebben dat het stempel van de maker draagt. Een werk mag niet ontleend zijn aan een eerder werk. En een werk moet voldoende creatief en ‘eigen’ zijn. Die drempel is vrij laag. Alleen werken die te banaal en triviaal zijn komen niet voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking.
@CharlottesLaw Oké… Dus een vraag als: wat is de hoofdstad van Australie? is te triviaal neem ik aan. Ja, waar ligt de scheidslijn he?
— De Vragenfabriek (@AstridBernebeek) July 30, 2015
LawStories in je mailbox?
Een harde grens kent het auteursrecht niet
Soms is het best lastig te bepalen of er auteursrecht rust op iets dat je gemaakt of bedacht hebt. “Wat is de hoofdstad van Australië?” valt duidelijk in de categorie te banaal en triviaal. Maar misschien kun je dezelfde vraag wel op een creatievere manier stellen, waardoor er op die vraag wel auteursrecht rust. Het is een beetje hetzelfde geval als met een tweet: meestal zijn vragen zo kort, dat ze weinig origineel kunnen zijn. Met slechts enkele tekens tot je beschikking, valt er relatief weinig te variëren, waardoor je al snel op een standaard tekst uit zult komen. Veel korte zinnen, tweets, vragen en titels zullen daarom niet door het auteursrecht beschermd worden. Maar dat wil niet zeggen dat ze nooit als werk gezien kunnen worden. In elk geval is een zin van 11 woorden al eens voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking gekomen. De ondergrens lijkt daarmee toch vooral kwalitatief en niet kwantitatief te zijn.
Gelden dezelfde auteursrecht voor quizvragen?
Om de oorspronkelijke vraag te beantwoorden: ja, voor quizvragen geldt hetzelfde auteursrecht. Althans, je past op die vragen dezelfde regels toe. Maar om gebruik te kunnen maken van de bescherming die het auteursrecht biedt, moet er eerst sprake zijn van een werk. De auteursrecht regels stellen dat een werk dat te basaal en triviaal is niet beschermd wordt door het auteursrecht. De regels zijn er dus wel op van toepassing, maar als de vragen te eenvoudig zijn, heb je er weinig aan. De truc is dus om ze zo origineel mogelijk te stellen, zodat je in elk geval op de wijze van formuleren een auteursrecht kunt hebben.
Wil je meer leren over auteursrecht? Op onze pagina over auteursrecht vindt je alle relevante basisinformatie.